Nieuws

Aandeelhouders willen uitleg van ASML over diefstal bedrijfsgeheimen

Aandeelhouders van chipmachinefabrikant ASML willen meer weten over de diefstal van bedrijfsgeheimen door Chinese medewerkers van het bedrijf. Eumedion wil hierover tijdens de komende aandeelhoudersvergadering ook vragen stellen aan de accountant van ASML.

Dat schrijft het FD, in vervolg op recente onthullingen van de krant over de grootschalige bedrijfsspionage waar het technologiebedrijf uit Veldhoven slachtoffer van geworden is. Volgens de aandeelhouders had ASML het veiligheidslek eerder naar buiten moeten brengen. Paul Koster, directeur van beleggersvereniging VEB, stelt in het FD dat ASML al in november vorig jaar een persbericht hierover had moeten uitbrengen. De spionagezaak dateert al van enkele jaren geleden. In november 2018 werden de betrokkenen door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar.  

ASML stelde in reactie op de eerste berichtgeving door het FD dat de zaak terug te vinden is "in de database van de rechtbanken". Ook benadrukte het bedrijf dat de diefstal ging om zelfverrijking door ex-werknemers en niet om een groter complot waarbij de Chinese regering betrokken zou zijn. VEB-directeur Koster snapt dat ASML "zeer voorzichtig moet communiceren over China vanwege de omvang van zijn Chinese afzetmarkt", maar vindt dat het bedrijf te lang heeft gezwegen. "Je moet in één keer alle feiten op tafel leggen en een eerlijk, compleet beeld geven."

ASML-topman Peter Wennink gaf na vragen van Eumedion, de belangenvereniging van institutionele beleggers, ook aan dat ASML de spionage in 2016 zelf had ontdekt en direct juridische actie had ondernomen. Daarover is ook gerapporteerd "in verschillende publicaties", na de juridische overwinning in november 2018. Eumedion-directeur Rients Abma neemt hier volgens het FD geen genoegen mee, omdat het ging om publicaties in gespecialiseerde juridische blogs en websites. "Bij ons was de diefstal in ieder geval niet bekend."

Vragen aan accountant

ASML presenteert deze week haar eerste kwartaalcijfers en houdt op 24 april haar aandeelhoudersvergadering. Abma wil daar ook vragen stellen aan de accountant van het concern, over de omvang van de schadevergoeding die ASML eind 2018 kreeg. "We willen heel graag dat ASML uitlegt waarom ze dat niet materieel vinden. En we willen van de accountant van ASML horen waarom die daar in is meegegaan."

Eumedion wil ook weten waarom in eerdere jaarverslagen van ASML niets over de spionagezaak is gemeld. Volgens het technologiebedrijf zou de rechtszaak "niet koersgevoelig" zijn en was er volgens de verslaggevingsregels geen sprake van een meldingsplicht. ASML zal de zaak wel bespreken met de aandeelhouders.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.