Nieuws

ASML was slachtoffer bedrijfsspionage

Chipmachinemaker ASML is slachtoffer geworden van bedrijfsspionage.

Dat bevestigt het Veldhovense bedrijf na een artikel in Het Financieele Dagblad (FD). ASML zegt de spionage zelf te hebben ontdekt en juridische stappen te hebben ondernomen. Volgens de onderneming vond de spionage plaats bij een vestiging in Silicon Valley waar software voor machines wordt geschreven.

Volgens het FD waren de daders van de spionage hooggeplaatste onderzoeksmedewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Zij zouden ASML volgens de krant voor enkele honderden miljoenen euro's schade hebben berokkend toen zij onder meer broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buitmaakten.

Na het buitmaken van de informatie verlieten de onderzoeksmedewerkers ASML en richtten zij het bedrijf XTAL op in 2014. XTAL wist de gestolen kennis in razend tempo te verwerken, en kaapte een jaar later al grote klanten weg bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung. Een rechter in Californië veroordeelde XTAL eind 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar, zo blijkt uit een vonnis dat tot nog toe onopgemerkt bleef, behalve op enkele juridische blogs.

ASML benadrukt dat er geen blauwdruk is buitgemaakt voor het maken van een lithografiemachine. Er zou volgens ASML geen gevaar zijn dat de Chinezen binnen korte tijd de machines van ASML kunnen kopiëren. De onderneming stelt dan ook gewoon te kunnen blijven handelen met China. Het FD meldt echter dat het veiligheidslek binnen ASML tot grote beroering zou hebben geleid. "Lang heerste de overtuiging dat de Nederlanders technologisch zo ver voorliepen dat ze immuun waren voor zogeheten reverse engineering. De buitgemaakte technologie is een cruciale bouwsteen binnen het productieproces van ASML, en maakt het mogelijk om via simulatiesoftware de nauwkeurigheid en bezettingsgraad van chipmachines te verhogen", aldus het FD.

Update reactie ASML: 'Van Chinese spionage geen sprake'

Chipmachinemaker ASML spreekt tegen dat het bedrijf slachtoffer is van Chinese spionagepraktijken. Het bedrijf zegt in een verklaring te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Van een nationale samenzwering is volgens ASML geen sprake. ASML zegt de fraudeurs zelf op het spoor te zijn gekomen, en de uitkomst van de zaak in november vorig jaar verschillende keren te hebben genoemd in publicaties. De financiering voor XTAL was afkomstig uit Zuid-Korea en China.

ASML benadrukt verder dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China. Van de beschuldigde individuen hadden er toevallig een paar een Chinees paspoort, maar er waren ook mensen met andere nationaliteiten betrokken bij de roof.

De chipmachinemaker geeft verder aan dat diefstal van bedrijfseigendom van alle tijden is en in verschillende sectoren voorkomt. Ook zal dit altijd een risico blijven. ASML heeft de afgelopen jaren de nodige inspanningen gepleegd om eigendommen beter te beschermen. Het bedrijf put verder hoop uit de inspanning van de EU en China om intellectuele eigendommen van bedrijven te eerbiedigen.

 

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.