Nieuws

Veel aandacht voor open brief NBA aan KNVB

De open brief van de NBA aan de KNVB over de financiële kwetsbaarheid van Nederlandse voetbalclubs heeft tot veel reacties in de media geleid.

De NBA publiceerde eerder deze maand een open brief aan de KNVB, waarin de beroepsorganisatie vaststelt dat een kwart van de eredivisieclubs en tweederde van de eerste divisieclubs meer schulden heeft dan bezittingen. "Het ontbreken van eigen vermogen maakt deze clubs financieel kwetsbaar; dit is bedreigend voor het voortbestaan. Veel clubs in het betaald voetbal moeten daarom hun financiële strategie herzien", aldus de NBA.

Verschillende media maken kort daarop melding van de brief, waaronder het Algemeen Dagblad, RTL Z en BNR, waar Robert Mul van de NBA in de radio-uitzending een toelichting geeft op de brief. Ook het programma Buitenhof schenkt aandacht aan de brief: Pieter de Waard (voorzitter van voetbalvereniging Telstar), Eelco Eerenberg (wethouder in Enschede) en Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) spreken in de uitzending onder meer over de rol van gemeenten en gemeenschapsgeld bij het overeind houden van noodlijdende clubs. Westerveld stelde daar eerder ook al Kamervragen over, die kort na het verschijnen van de open brief van de NBA door minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) worden beantwoord.

Reactie KNVB

Ook de KNVB reageert, onder meer in het Financieele Dagblad, waarin de voetbalbond het belang van een goede vermogenspositie zegt te onderkennen. "Juist om die reden is met ingang van het huidige seizoen de KNVB-regelgeving op dit punt aangescherpt. De effecten daarvan zullen voor het eerst pas duidelijk worden in de jaarcijfers over het seizoen 2019/2020. Het heeft weinig zin om daar nu op vooruit te lopen. We willen eerst zien wat voor effect de nieuwe regelgeving heeft, pas daarna kunnen we kijken of die regelgeving wijzigingen behoeft", aldus de KNVB-zegsman.

Roda JC

Kort na het verschijnen van de open brief maakt Roda JC bekend dat het voortbestaan van de club onzeker is. Roda JC heeft voor aankomend seizoen een gat in de begroting van negen ton en eigenaar Frits Schrouff heeft bekendgemaakt geen geld meer in de club te willen steken. Als er eind volgende week op de aandeelhoudersvergadering van Roda JC geen definitieve oplossing is, zal de club faillissement aanvragen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.