Nieuws

FRC vindt auditkwaliteit Britse accountantskantoren 'niet acceptabel'

Slecht controlewerk komt nog veel te veel voor bij de grote Britse accountantskantoren.

Dat concludeert de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) in haar jaarrapport over de Britse auditmarkt. 75 procent van de FTSE 350-audits waren goed of hadden slechts kleine aanpassingen nodig. Vorig jaar was dat 73 procent. De FRC heeft als minimum echter 90 procent gesteld. Vooral Grant Thornton en PwC krijgen een standje van de toezichthouder vanwege een verslechtering van de auditkwaliteit bij beide kantoren.

Stephen Hadrill, ceo van de FRC: "In een tijd dat de toekomst van de auditsector onder een microscoop ligt, zijn deze nieuwste resultaten op het gebied van auditkwaliteit niet acceptabel. Kantoren moeten de oorzaak van hun tekortkomingen opsporen en snel actie ondernemen om de kwaliteit te verbeteren. Onze resultaten suggereren dat ze in dat opzicht in de afgelopen jaren hebben gefaald. Daarnaast onderstrepen deze resultaten het belang van het werk dat momenteel wordt gedaan door de FRC en anderen om auditkwaliteit in de hele sector te verbeteren."

Onderzoeken

Hadrill refereert aan de onderzoeken van de Britse mededingingsautoriteit CMA en twee andere commissies, de Kingman Review en de de Britse Lagerhuiscommissie voor Business, energy and industrial strategy (Beis). De Britse mededingingsautoriteit Competition and Markets Authority (CMA) wil dat het Verenigd Koninkrijk joint audits verplicht stelt en dat de advies- en audittakken van de big four operationeel opsplitsen. De Beis-commissie ging zelf nog iets verder en vindt dat de audit- en adviestakken van de big four-kantoren niet alleen operationeel, maar ook juridisch moeten worden gesplitst.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.