Nieuws

Vaststellingsfase NOW 1 gestart

Op 7 oktober start de vaststellingfase van de eerste tranche van de NOW-regeling.

Het UWV gaat in de vaststellingsfase controleren of alle voorschotten in de eerste fase van de NOW-regeling terecht zijn uitgekeerd. In totaal hebben ruim 139 duizend ondernemers een voorschot ontvangen, voor een totaalbedrag van 7,9 miljard euro. Op zijn vroegst zullen de eerste bedrijven eind november horen of ze geld moeten terugbetalen of nog extra geld ontvangen. Om in aanmerking te komen voor de steunmaatregel moeten bedrijven kunnen aantonen dat hun omzet drie maanden achtereen 20 procent lager uitvalt dan normaal.

Ongeveer 10 procent van de NOW-1-aanvragen betreft een subsidie boven de 125.000 euro (totaal 4,8 miljard) en vereist een accountantsproduct. Een derdenverklaring is vereist voor ondernemers en organisaties die in het kader van de NOW-1 een voorschot  van € 20.000 tot € 100.000 hebben aangevraagd, of een uiteindelijke subsidie tussen de € 25.000 en € 125.000 zullen ontvangen.

Naast het accountantsproduct en de derdenverklaring werkt het UWV voor de controle van de cijfers ook samen met de afdeling Uitvoering van Beleid op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dat ook gegevens uitwisselt met Kamers van Koophandel en Belastingdienst.

Werkgevers hebben minimaal 24 weken om een aanvraag voor een definitieve berekening in te dienen. Het UWV heeft vervolgens een jaar de tijd om de aanvragen af te handelen. Het UWV zegt nog geen extreme drukte bij het digitale loket te verwachten. Op de eerste dag kwamen zo'n 700 aanvragen bij het UWV binnen. 

Fraude

UWV-bestuurder Janet Helder zegt tegen het Financieele Dagblad wel te verwachten dat er fraude is gepleegd met de regeling. "Fraude zal voorkomen. We hebben alle risico's op een rijtje gezet met alle maatregelen die we nemen. Een deel is afgedekt en een deel niet volledig uit te sluiten. Dat accepteren we."

Het gaat volgens Helder niet alleen om misbruik en fraude. "Sommige ondernemers hebben niet in de smiezen wat ze fout hebben gedaan. Ruim tweeduizend horen tot een concern en voldoen volgens de eerste aanvraag niet aan de regels. Die bellen we op dat ze het nu wel goed doen, anders moeten we terugvorderen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.