Nieuws

IIRC en SASB fuseren

De International Integrated Reporting Council (IIRC) en de Sustainability Accounting Standards Board (SASB) gaan fuseren tot een nieuwe organisatie, de Value Reporting Foundation.

De nieuwe organisatie moet investeerders en bedrijven een uitgebreid corporate reporting framework waarin "enterprise value drivers" en standaarden op het gebied van duurzaamheid worden verenigd. De Value Reporting Foundation wordt medio 2021 gevormd met Janine Guillot, de huidige ceo van SASB, als nieuwe ceo. Charles Tilley, ceo van IIRC, wordt Senior Advisor en zal plaatsnemen in de Value Reporting Foundation Board. Hij wordt tevens voorzitter van het <IR> Framework Committee.

"In een tijdperk waarin de gevolgen van een wereldwijde pandemie, klimaatverandering en groeiende ongelijkheid toenemen, is immateriële activa en de behoefte aan datagestuurde duurzaamheidsinformatie steeds belangrijker geworden. Kapitaalmarkten hebben behoefte aan op feiten gebaseerde, transparante gegevens om aandeelhouders op lange termijn waarde te bieden en tegelijkertijd de toekomst van onze mensen en onze planeet te helpen veiligstellen. Rapportage is hiervoor een belangrijk middel", aldus de organisaties in een gezamenlijke statement.

"Informatie is de levensader van goede besluitvorming. Kapitaalmarkten hebben een honger naar informatie die verband houdt met het creëren van bedrijfswaarde, maar een gefragmenteerd rapportagelandschap veroorzaakt problemen", zegt Robert K. Steel, voorzitter van de raad van bestuur van de SASB Foundation. "Deze fusie is een belangrijke stap richting bedrijven en investeerders die duidelijk en gemakkelijk communiceren over de kwesties die het belangrijkst zijn voor de financiële prestaties."

Complementair

Het <IR> Framework en de SASB-normen zijn volgens de organisaties complementair. "Geïntegreerde rapportage beschrijft alle relevante waardecreatieonderwerpen en de aanpak om deze te integreren in het denken en rapporteren van bedrijven. SASB biedt de precieze definities van de gegevens die voor deze onderwerpen in elke branche moeten worden gerapporteerd. Organisaties over de hele wereld gebruiken beide al om effectief met investeerders te communiceren over hoe duurzaamheidskwesties verband houden met bedrijfswaarde op de lange termijn. Dat is uiteindelijk in het voordeel van stakeholders. Met de Value Reporting Foundation zullen we het <IR> Framework en de SASB Standards nog verder integrerern", zegt Barry Melancon, voorzitter van de IIRC Board.

Samenwerking

In september kondigde vijf wereldwijde standaardzetters, waaronder ook het IIRC en de SASB, aan om nauwer te gaan samenwerken. De nieuwe Value Reporting Foundation zegt dat er inmiddels ook gesprekken plaatsvinden over een eventuele fusie met de Climate Disclosure Standards Board (CDSB).

"We staan ​​klaar om deel te nemen aan de inspanningen van de IFRS Foundation, IOSCO, EFRAG en anderen die streven naar wereldwijde afstemming op het gebied van corporate reporting", aldus Janine Guillot.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.