Nieuws

Gemeente moet miljoenen betalen om grondzaak uit jaren 70

De gemeente Vijfheerenlanden moet een schadevergoeding van ruim 90 miljoen euro betalen omdat de gemeente Vianen in 1975 verzuimde een stuk grond aan betonpalenfabrikant Niemans te leveren. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat bepaald in een zaak die zich al tientallen jaren voortsleept.

Doordat de gemeente Vianen, die in 2019 opging in de fusiegemeente Vijfheerenlanden, dat land niet leverde, kon Niemans zijn fabriek niet uitbreiden. Al in de vorige eeuw bepaalde de rechter dat de gemeente een wanprestatie had geleverd, waarna in 1990 rechtszaken begonnen over de omvang van de schadevergoeding. Na diverse beroepszaken van beide kanten en twee rapporten van deskundigen is daaraan nu een einde gekomen.

Het Haagse gerechtshof stelde de geleden schade vast op zo'n 28 miljoen euro. Doordat daar nog wettelijke rente overheen gaat vanaf 1975, loopt de schadevergoeding op tot rond de 80 miljoen euro. Verder moet de gemeente nog de kosten voor onder meer de advocaten en de ingeschakelde deskundigen vergoeden, waardoor er nog eens zo'n 10 miljoen euro bij komt.

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden noemt de uitspraak "een mokerslag". "Deze uitspraak heeft een maatschappelijke impact die onverantwoord is." De gemeente had een voorziening van 40 miljoen euro getroffen voor de zaak, maar het uiteindelijke bedrag ligt daar fors boven.

Fröhlich wil met de provincie Utrecht en het ministerie van Binnenlandse Zaken in gesprek over hulp voor zijn gemeente. Ook gaan de advocaten van de gemeente kijken of er nog vervolgstappen mogelijk zijn.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.