Nieuws

Inschrijvingseis bij KvK niet in strijd met Europese regels

De eis dat uitzendbureaus die in Nederland werkzaam zijn zich moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), is niet strijdig met de Europese regels voor het vrij verrichten van diensten binnen de Europese Unie.

Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op dit gebied. De zaak was aangespannen door een ondernemer die mensen had ingehuurd via een Pools uitzendbureau dat niet in het handelsregister was opgenomen en daarom beboet was.

De rechters oordeelden dat de inschrijvingseis voor uitzendbureaus wel degelijk een beperking vormt op het vrij verrichten van diensten in de EU. Ook het verbod voor bedrijven om niet-ingeschreven uitzendbureaus in te huren betekent een beperking. Het doel van de maatregelen weegt volgens de rechters echter zwaarder. De regels zijn namelijk opgesteld om misbruik van uitzendkrachten tegen te gaan en fraude te bestrijden.

Bovendien is de inschrijving bij de KvK kosteloos en kan die online worden gedaan. Daarmee is de beperking simpel op te heffen, oordeelden de rechters.

Wel werd de boete van de werkgever die het Poolse uitzendbureau had ingehuurd verlaagd. Er is volgens de Centrale Raad van Beroep nu te weinig verschil tussen het opzettelijk en het onopzettelijk breken van de regels.

Tegen het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is geen bezwaar meer mogelijk.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.