Nieuws

ABN Amro verdubbelt aantal fraudespeurders in half jaar

ABN Amro heeft in het afgelopen halfjaar duizend mensen in dienst genomen die zich volledig richten op het opsporen van fraude, witwassen en andere financiële criminaliteit. Daarmee heeft de bank het aantal fraudespeurders verdubbeld.

Volgens topman Kees van Dijkhuizen groeit dit aantal mogelijk nog naar drieduizend. Momenteel is bijna negen procent van alle werknemers een fraudespeurder. In augustus vorig jaar werd bekend dat de bank op last van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) alle particuliere klanten in Nederland moet doorlichten op signalen van fraude. Kort daarop kondigde het Openbaar Ministerie (OM) aan dat het een onderzoek opende naar ABN Amro naar aanleiding van de signalen van DNB.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers meldde Van Dijkhuizen dat het op orde brengen van alle klantdossiers in 2022 afgerond moet zijn. Hij deelde verder geen informatie over het onderzoek van het OM. De winst van ABN Amro kwam dertien procent lager uit dan vorig jaar, onder meer door de lage rente en slechte leningen in het buitenland.

Capaciteit

Onlangs klaagden fiscalisten van beroepsorganisaties NOB en RB er nog over dat de capaciteit bij het OM en de Financial Intelligence Unit voor het opvolgen van witwasmeldingen te klein is. "Publieke opsporingsinstanties hebben de mankracht niet om werk te maken van alle meldingen die wij verplicht moeten doen", zei Wim Gohres namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en Register Belastingadviseurs (RB) in Dagblad Trouw. Volgens Gehres is het "frustrerend" om te zien dat het OM en de Fiod slechts zelden de meldingen die zij doen opvolgen. Ook de banken zouden hier ongerust over zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.