Nieuws

ABN Amro opnieuw verdachte in onderzoek Openbaar Ministerie

ABN Amro heeft opnieuw het Openbaar Ministerie achter zich aan. Justitie heeft de bank als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar de verrekening van dividendbelasting. Ook heeft het financiële concern 79 miljoen euro apart gezet in verband met een Duitse zaak rond belastingfraude met dividenden.

De zaken kwamen naar voren uit de kleine lettertjes van het kwartaalbericht van de bank. ABN Amro-topman Robert Swaak benadrukt in een toelichting dat het om twee verschillende zaken gaat.

Over de Nederlandse zaak, die betrekking heeft op de periode 2009 tot 2013, laat ABN Amro niet veel gegevens los. Maar het lijkt erop dat het gaat om een oude zaak rond Morgan Stanley, die in verband staat met de zogenoemde 'Cumex Files'. Die Amerikaanse zakenbank kreeg vorig jaar in een beroepszaak te horen dat het nog miljoenen euro's moest terugbetalen aan de Nederlandse fiscus vanwege het onterecht terugvorderen van dividendbelasting.

ABN Amro is naar eigen zeggen verdachte in verband met verschillende van de transacties waarop de zaak betrekking heeft. De bank kan niet uitsluiten dat dit in de toekomst nog financiële consequenties gaat hebben.

Belastingtruc

In Duitsland wordt ABN Amro al langer genoemd in een onderzoek naar een belastingtruc waarbij banken beleggers de mogelijkheid gaven om meermaals belasting terug te vragen, terwijl deze maar een keer is betaald. ABN Amro heeft geld apart gezet omdat het mogelijk nog bedragen moet terugbetalen. De bank heeft ook verschillende claims aan zijn broek gekregen. Zoals de zaak er nu voor staat, denkt de bank dat die claims geen kans van slagen hebben, maar helemaal zeker is dat niet. Volgens ABN Amro is ook nog niet duidelijk hoe de Duitse justitie de zaak precies zal aanpakken en of dit gevolgen heeft voor de bank.

Eerder dit jaar schikte ABN Amro nog voor 480 miljoen euro met het OM vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Daarmee kwam een eind aan het strafrechtelijk onderzoek naar structurele gaten in antiwitwascontroles van ABN Amro. Het OM doet hier alleen nog onderzoek naar individuele bestuurders die in het verleden de bank leidden, onder wie oud-topman Gerrit Zalm.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.