Nieuws

Ook SEC en PCAOB in gesprek met accountantskantoren over Coronavirus

De Amerikaanse toezichthouders Securities and Exchange Commission (SEC) en de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) zijn in gesprek met accountantskantoren over de gevolgen van het coronavirus op audits.

Dat melden de SEC en de PCAOB in een gezamenlijk bericht. Beide toezichthouders geven aan dat het uitbreken van het coronavirus een uitzonderlijke omstandigheid is en ze dringen er daarom bij kantoren op aan dat zij contact opnemen met de SEC als zij hulp of advies nodig hebben. De SEC geeft ook aan dat het mogelijk uitstel zal verlenen voor het indienen van jaarrekeningen, en dit per geval te bepalen. De SEC sluit niet uit dat het uiteindelijk een breder uitstel zal verlenen indien de situatie daarom vraagt.

De twee toezichthouders geven ook aan dat zij voor het uitbreken van het coronavirus al in gesprek waren met de big four over de toename van auditwerk voor bedrijven die in China opereren of met Chinese bedrijven samenwerken, en de uitdagingen die de PCAOB ondervindt bij inspectieprocessen in China. De PCAOB had de big four daarom in november gevraagd met voorstellen te komen over het versterken van kwaliteitscontroles door de accountantskantoren wat betreft het werk dat zij doen in China.

Ook de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) liet eerder deze week weten bezorgd te zijn over de impact van het coronavirus op audits. De FRC heeft een adviesdocument gepubliceerd en Britse accountantskantoren gevraagd welke noodplannen zij hebben liggen voor het afhandelen van audits voor controleklanten met kantoren in China.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.