Nieuws

AFM en Universiteit Utrecht starten leerstoel 'Psychologie van Toezicht'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Universiteit Utrecht introduceren samen de leerstoel 'Psychologie van Toezicht'.

Doel is om inzichten uit de sociale en organisatiepsychologie te vertalen naar praktische vraagstukken in het toezicht. De toezichtpraktijk verrijkt tegelijk de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek.

De AFM doet sinds 2016 onderzoek naar gedrag en cultuur bij financiële ondernemingen. Hierdoor ontstaat beter inzicht in factoren die belemmeren of stimuleren dat zij het klant- of publieke belang centraal stellen. Risicovol gedrag zien nog voordat het tot schade heeft geleid kan bijdragen aan het voorkomen van problemen, aldus de AFM.

Ontwikkelen toezicht

Daarnaast kunnen door de inbreng van gedragswetenschappelijke inzichten de AFM (en andere toezichthouders) hun werkwijze verder ontwikkelen of vernieuwen. Van oudsher wordt toezicht vaak vanuit juridische of economische optiek onderzocht.

De leerstoel komt voort uit een samenwerking tussen de universiteit en de AFM. Elianne van Steenbergen is voor vijf jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar Psychologie van Toezicht. Zij werkt sinds 2016 bij de AFM als senior toezichthouder gedrag & cultuur binnen het Expertisecentrum. Binnen de UU is zij verbonden aan de onderzoeksgroep Organisatiegedrag van hoogleraar Naomi Ellemers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.