Nieuws

Voorzitter NBA: 'Ook bij thuiswerken waken voor risico's'

Ook tijdens de coronacrisis moeten accountants waakzaam blijven en opdrachtgevers aanspreken op integer gedrag. Op afstand werken vraagt om korte lijnen, zowel met het team als de klant. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in een nieuwe editie van 'Vragen aan de voorzitter'.

Omdat de NBA momenteel gesloten is, wordt het vraaggesprek met de voorzitter dit keer online gevoerd, vanuit huis. Van der Vegte benadrukt dat accountants vooral moeten doorgaan met hun werk en ondernemers moeten steunen en houvast geven. "Het zou doodzonde zijn als we nu tegen klanten zeggen 'we hebben even geen tijd voor je', of als we stoppen met de controle of ons advies", aldus de voorzitter.

Aanspreken op integer gedrag

De uitvoering van de steunmaatregelen van het kabinet is op sommige punten nog complex en niet helemaal helder. Accountants kunnen hun klanten daarin bijstaan, maar ze ook aanspreken op integer gedrag en er op letten dat ze alleen gebruikmaken van steunmaatregelen als dat echt nodig is. Van der Vegte roept ondernemers op om ook aan hun betalingsverplichtingen te blijven voldoen.

Accountants moeten, ook al werken ze nu vaak thuis, waken voor actuele risico's en voor hun zorgvuldigheid. In tijden van crisis zijn korte lijnen met teams en opdrachtgevers belangrijk, aldus Van der Vegte. We werken veel op afstand en moeten nu via telefoon, of middelen als Zoom of MS Teams toch persoonlijk contact houden. Zeker ook met opdrachtgevers, om misverstanden of wrijving te voorkomen.

De voorzitter is blij met het platform NBA HELPT, dat recent is ingericht om leden rondom de coronacrisis bij te staan. Hij is ook erkentelijk voor de input van leden daarbij. Het platform voorziet duidelijk in een behoefte.

Voorstellen minister

De NBA heeft gereageerd op de brief van minister Hoekstra aan de Tweede Kamer, over de aanbevelingen van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). De beroepsorganisatie steunt de voorstellen van de minister en willen graag een bijdrage leveren aan het uitvoeren daarvan. Het anders inrichten van het toezicht ziet Van der Vegte als een nieuwe fase in de uitvoering daarvan en niet als een verlies voor de NBA. Ook de kwaliteitsindicatoren (AQI’s) zijn belangrijk om zo een gezamenlijk doel te stellen en perspectief te bieden voor de sector, aldus de voorzitter.

Van der Vegte hoopt van harte dat het beroep in deze lastige tijd zijn beste beentje voorzet en invulling geeft aan het campagnemotto 'Nederland rekent op zijn accountants'. "Maar let ook op elkaar en op het team."  

Het video-interview met de NBA-voorzitter is te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. Leden kunnen vragen indienen via vragenaandevoorzitter@nba.nl. De volgende uitzending is gepland voor 30 april aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.