Nieuws

Ziek zijn is gedekt, zo lang je eerlijk bent

Een accountant herstelt van een zware operatie. Aan de arbeidskundige van zijn verzekeraar zegt hij dat hij nog te moe is om te werken, terwijl hij inmiddels veertig uur in de week werkt. Nu moet hij Achmea drie ton terugbetalen.

Lex van Almelo

Het gaat in deze zaak om een hersentumor. Maar valse claims wegens Covid-19 zullen niet uitblijven. Al is de boosdoener dan hopelijk geen accountant, zoals in deze onlangs gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.

Moe

De dga van een accountantskantoor meldt zich eind 2014 ziek bij schadeverzekeraar Achmea. Er is een hersentumor ontdekt, waaraan hij de volgende maand geopereerd zal worden. Achmea verklaart hem volledig arbeidsongeschikt en keert uit. Drie maanden na de voorspoedig verlopen hersenoperatie kan de accountant volgens de arbeidskundige nog niet werken.

Hij is moe, futloos en verstrooid en heeft elke middag een paar uur slaap nodig. Bovendien heeft hij uitvalsverschijnselen aan been en hand, waardoor hij herhaaldelijk van de trap valt en het autorijden hem nog slecht af gaat. De accountant bezint zich op ander werk, schrijft de arbeidskundige weer vier maanden later. Wellicht op de afdeling business development bij het kantoor van een vriend.

De accountant gaat daar tien dagen later inderdaad een dienstverband aan voor veertig uur per week en een jaarsalaris van 118 duizend euro. Maar tegenover de arbeidskundige doet hij alsof hij nog steeds niet is hersteld. Ruim een jaar na de operatie schrijft de arbeidskundige in zijn rapport dat de accountant twee keer twee uur per week werkt bij een ander bedrijf en dat twee uur werken hem ‘sloopt’. “Hij heeft een dag nodig om hiervan te herstellen.”

Anonieme tip

De accountant weet de arbeidskundige in de waan te laten dat het hem slecht gaat, totdat een anonieme tipgever het Verbond van Verzekeraars inlicht. De fraudecoördinator van Achmea neemt contact op met de werkgever van de accountant en stelt vast dat de verzekerde daar bijna twee jaar heeft gewerkt zonder ziekteverzuim. De verzekeraar claimt 278 duizend euro aan te veel ontvangen uitkeringen terug plus ruim veertien mille aan verschuldigde premies.

De accountant, die inmiddels 'Partner Advisory' is geworden in een nieuwe werkkring, voert ter verdediging aan dat hij andere, minder belastende en "niet verzekerde werkzaamheden" deed. Zijn salaris van 118 duizend euro was ook maar een fractie van de vijf ton die hij verdiende als eigenaar van het accountantskantoor. Dat de arbeidskundige in de rapporten had geschreven dat de ex-kankerpatiënt te moe was om te werken, had hij pas later gelezen.

De Rechtbank Midden-Nederland concludeert dat de voormalig accountant Achmea "opzettelijk structureel heeft misleid".  Op grond van de polisvoorwaarden mag Achmea de uitkering stopzetten en de uitgekeerde bedragen en verschuldigde premies terugvorderen. Aangezien de accountant de hoogte van die bedragen niet heeft aangevochten, moet hij de verzekeraar 292.391,69 euro terugbetalen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.