Nieuws

NBA: 'Goed kijken naar risico's voor accountants bij NOW-regeling'

De politiek moet proberen de risico's voor accountants inzake de NOW-regeling zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor is meer helderheid nodig over de regels en verantwoordelijkheden.

Daarvoor pleit de NBA onder meer in het Financieele Dagblad. De overheid heeft bepaald dat werkgevers alleen gebruik mogen maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) als zij een accountantsverklaring kunnen laten zien waaruit blijkt dat zij recht hebben op de loonsubsidie.

Er wordt momenteel echter nog gewerkt aan wat er precies in de verklaring moet staan, onder meer in nauwe samenwerking met de NBA. De NBA zegt daarbij ook oog te hebben voor de fraudegevoeligheid van de maatregel en eventuele aansprakelijkheidsrisico's voor accountants.

Dilemma's

John Weerdenburg van Auxilium zegt tegen het FD zich zorgen te maken over morele dilemma's voor accountants. Hij gebruikt daarbij het voorbeeld van een accountant die te maken krijgt met een zuinige aannemer die eerst zijn gespaarde geld moet opmaken, en een ondernemer die "een dikke villa" heeft, maar geen geld in kas. Die ondernemer kan vervolgens wel aanspraak maken op de loonsubsidie, terwijl de zuinige ondernemer dat niet kan. Weerdenburg: "Dat is concurrentievervalsing en dus oneerlijk."

Antoinette Dijkhuizen (oprichter 4you Accountancy) stipt de fraudegevoeligheid aan. Ondernemers kunnen steun aanvragen op basis van het percentage omzetverlies per maand. Dijkhuizen: "Het begrip omzet biedt ruimte voor interpretatie." Zij wijst er ook op dat veel kleine mkb-bedrijven hun boekhouding door een administratiekantoor laten doen, waardoor accountants met ongecontroleerde cijfers te maken krijgen. "En dan moeten die bedrijfjes eerst ook nog door de klantacceptatie van een accountant heen. Dat kost tijd en geld. En juist dat is er niet."

Goede standaard

De NBA zegt die problemen aan te kaarten bij de overheid en er ook voor te willen waken dat problemen met de NOW-regeling straks negatief afstralen op accountants. NBA-bestuursvoorzitter Marco van der Vegte stelt tegenover BNR Nieuwsradio dat accountants willen voorkomen dat zij straks de schuld krijgen van aanvragen waarbij het mis is gegaan. "Wij zijn blij voor alle ondernemers dat deze regeling er is, maar de snelle totstandkoming geeft bepaalde risico's, zowel in de uitvoerbaarheid als in de controleerbaarheid. […] Daarom zijn we ook in overleg met het ministerie en de UWV om te kijken wat de rol is die wij als accountants daarin kunnen nemen en hoe wij zo goed mogelijk kunnen controleren, zodat we daarmee de ondernemers en de politiek kunnen helpen. Accountants willen natuurlijk niet achteraf de zwarte piet toegespeeld krijgen. Daarom zijn we bezig met het maken van een goede standaard, waarin we met SZW afspreken wat wij doen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.