Nieuws

AD: 'Gemeenten moeten geld bijlenen vanwege coronacrisis'

Tientallen gemeenten hebben door de coronacrisis hun inkomsten sterk zien dalen en hun uitgaven sterk zien stijgen, waardoor zij miljoenen moeten bijlenen om salarissen, uitkeringen en subsidies te kunnen betalen.

Dat meldt het AD. De Bank Nederlandse Gemeenten bevestigt dat de kredietaanvraag door gemeenten groeit, maar noemt geen exacte bedragen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt te verwachten dat het merendeel van de gemeenten kortlopende kredieten zal moeten afsluiten. Maar de VNG wil niet de conclusie trekken dat gemeenten in acute financiële nood verkeren.

Gemeenten denken de leningen weer te kunnen aflossen zodra de Rijksoverheid met beloofde financiële compensatie komt. Volgens adviesbureau Berenschot, dat lokale overheden als klant heeft, is het voor veel gemeenten nog niet duidelijk wanneer en hoe het Rijk de compensatie gaat uitkeren. Twee weken geleden is een eerste bedrag van 566 miljoen euro vrijgemaakt dat naar provincies, gemeenten en waterschappen moet gaan.

Berenschot adviseert gemeenten om hun kosten goed in kaart te brengen en te documenteren. "In een crisistijd is het verleidelijk om in de stand te schieten van pompen of verzuipen, maar op een gegeven moment moet je wel duidelijk kunnen maken waar het gat zat."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.