Nieuws

Hanzo van Beusekom, AFM: 'Toezicht houden is balanceren'

Dat de AFM te veel nadruk zou leggen op compliance vindt Hanzo van Beusekom, sinds dit voorjaar binnen het AFM-bestuur verantwoordelijk voor het toezicht op accountants, “onterecht”.

“De AFM kijkt naar de kwaliteit op drie verschillende niveaus”, stelt Van Beusekom in een interview in het magazine Accountant. “Wat zien we op het gebied van cultuur en gedrag in het bestuur van accountantsorganisaties? Hoe zit het systeem van kwaliteitsbeheersing in elkaar? En hoe ziet de kwaliteit van de dossiers er uit?”

Wat de toezichthouder opvalt in gesprekken met accountants is “hoe diep het publieke belang wordt gevoeld”. Hij is vooral benieuwd naar hun intrinsieke motivatie. “Hoe ver wil je gaan om de kwaliteit stap voor stap te verbeteren?” Het interview is opgenomen in de derde editie van het magazine Accountant van de NBA.

Kwartiermaker

Marlies de Vries, assistent-professor en directeur controllersopleidingen aan Nyenrode, zit in dit nummer op de oranje stoel. “In mijn nieuwe rol als kwartiermaker kan ik de achtergrond en de geest achter de aanbevelingen uit het CTA-rapport inbrengen.”

In het jongste magazine wordt ook aandacht gegeven aan het fictieve jaarverslag 2020 van een dito accountantskantoor (uitgebracht in 2008), aan de inhoud van het Dashboard Accountancy en aan fraude in crisistijd.

Het magazine Accountant is vanaf de jaargang 2020 bij verschijning ook direct als pdf beschikbaar; zowel de afzonderlijke artikelen als het blad als geheel. De vroegere tabletversie is daarom komen te vervallen.

Bekijk het magazine Accountant editie 3 2020

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.