Nieuws

AFM doet vervolgonderzoek naar monitoring transacties beleggingsinstellingen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een vervolgonderzoek gestart naar het monitoren van transacties en het melden van ongebruikelijke transacties door beleggingsinstellingen en -ondernemingen.

Uit eerder onderzoek in 2019 bleek dat beleggingsinstellingen en- ondernemingen niet genoeg doen om mogelijk witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Het vervolgonderzoek, dat in juni 2020 is gestart, bestaat uit zes onderzoeken bij individuele beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen. De AFM bekijkt hierbij onder meer of de ondernemingen transactieprofielen opstellen van hun cliënten, detectieregels hanteren voor het signaleren van ‘opvallende’ transacties en tijdig en goed melden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU).

Uit de Wwft-uitvraag van 2019 bleek vijftien procent van de beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen in zijn geheel niet te doen aan transactiemonitoring. De AFM stelt deze instellingen tot eind 2020 in de gelegenheid om de benodigde herstelacties uit te voeren. In september start de AFM met de Wwft-uitvraag 2020 voor beleggingsinstellingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.