Nieuws

'Duurzame rapportage niet uit het oog verliezen door pandemie'

Accountants en bedrijven moeten doelen op het gebied van duurzaamheid niet uit het oog verliezen vanwege de coronacrisis.

Dat zegt Tim Mohin, chief executive van het Global Reporting Initiative (GRI). "De ongekende uitdagingen van COVID-19 benadrukken nog eens dat we een onderling verbonden wereldwijde gemeenschap zijn. Hoewel deze crisis terecht onze aandacht heeft opgeëist, mogen we de vooruitgang met betrekking tot de bredere doelstellingen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) en het Klimaatakkoord van Parijs niet uit het oog verliezen. Net als de pandemie moet onze reactie de nationale grenzen overstijgen, de publieke en private sector betrekken - en het tempo moet versnellen."

Bedrijven zijn absoluut essentieel voor duurzame ontwikkeling. We leven in een geglobaliseerde economie waarin sommige multinationals inkomsten hebben die het bbp van veel landen overtreffen, met miljoenen arbeidskrachten en toeleveringsketens die alle uithoeken van de wereld raken. Het goede nieuws is dat de meeste grote bedrijven hun verantwoordelijkheid erkennen en vrijwillig hun voortgang rapporteren aan de hand van de GRI-standaarden, die wereldwijd het meest worden gebruikt voor duurzaamheidsverslaglegging."

Transparantie

Mohin pleit verder voor het doorzetten van veranderingen in de top van bedrijven, en wil van een naar binnen gerichte blik die alleen oog heeft voor financieel-materiële zakelijke gevolgen naar een bredere erkenning van de volledige impact op de samenleving van bedrijven. Hij waarschuwt echter dat een volledig begrip van die impact een vereiste is om bedrijven duurzamer te maken. "De kern van het probleem is transparantie. En niet zomaar transparantie. GRI heeft al meer dan twee decennia de praktijk van het rapporteren en beheren van impact verbeterd - de materiële impact én de impact op de buitenwereld. Dit soort transparantie is nodig om duurzame ontwikkeling te bevorderen en de verantwoording te laten zien die wordt geëist door investeerders, consumenten, werknemers, regeringen en het maatschappelijk middenveld.

Mohin noemt de kwaliteit van de rapportage een kritiek punt. "Wil transparantie een effectief instrument zijn, dan moeten de openbaarmakingen volledig, nauwkeurig en tijdig zijn. Veel bedrijven leveren uitstekend werk, maar er is meer werk nodig om de lat hoger te leggen als het gaat om de robuustheid en relevantie van duurzaamheidsdata. Bedrijven en hun accountants spelen een grote rol om de kwaliteit te helpen verbeteren. Beleidsmakers moeten ook ingrijpen met mandaten die een consistente, betrouwbare en hoogwaardige ESG-rapportage vereisen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.