Nieuws

Accountants voelen zich gesteund door NBA-advertentie

In een paginagrote advertentie reageerde de NBA op de commotie rond de verklaringen die accountants opstellen voor NOW-steun. Accountants voelen zich gesterkt door het signaal. "Morgen ben ik op kantoor, dan hang ik hem aan de muur."

De NBA plaatste op 21 januari een paginagrote advertentie in alle landelijke dagbladen, als vervolg op een ingezonden brief van de voorzitter in het FD en publicatie van een standpunt over de NOW-regeling en de rol van accountants daarbij.

Het bijbehorende nieuwsbericht scoort honderden likes op sociale media. Hoewel een enkeling kritisch is en rept van "goede sier maken met cadeau-corona-opdrachten", zijn velen vooral blij met de stevige uiting vanuit het accountantsberoep. "Ik vind het mooi!", aldus compliance-adviseur Arnout van Kempen op LinkedIn. "Laat je zien als beroep, maak duidelijk waar je voor staat, en laat merken dat je steeds die balans tussen ondernemer en maatschappij in de gaten houdt."

"De advertentie van de NBA heb ik online gezien", zegt Arie van Oosterom van DK Accountants en Adviseurs. "Die ga ik vandaag nog printen. Morgen ben ik op kantoor, dan hang ik hem aan de muur." Van Oosterom staat volledig achter het initiatief. Vooral na een publicatie in het FD waarin accountants als 'aasgieren' werden weggezet. "Die terminologie, veel te stellig. Het is terecht dat het uitgeven van gemeenschapsgeld wordt gecontroleerd. Het opstellen van derdenverklaringen voor ondernemers kost nu eenmaal geld. Het is meer dan het zetten van een stempel. Er gelden protocollen die we moeten volgen, die vragen meer dan even een uurtje werk. Ik snap dat het water sommige ondernemers aan de lippen staat, maar het kan niet zo zijn dat wij de controles pro deo doen."

Van Oosterom denkt niet dat de advertentie over de boodschap van accountants de beeldvorming rond de NOW-verklaringen gaat rechttrekken. "Maar die geeft wel duidelijkheid, daar ben ik blij mee."

Mopperen in de wandelgangen

Ook bij Frank Kolijn van accountantskantoor frank. gaan de duimen omhoog over de NBA-boodschap en de advertentie. "Goede actie, kordaat. Ik voel me erdoor gesteund. Dit is het gevolg van de commotie die is ontstaan door de NOW-verklaringen. Het is maatschappelijk bijna niet uit te leggen waarom die controles nodig zijn. Accountants zelf laten zich niet zo horen, die mopperen in de wandelgangen. Daarom is het fijn dat ze er bij de NBA bovenop zitten."

Johan Kemperman van Grip Accountants en Adviseurs schaart zich achter de boodschap van NBA-voorzitter Marco van der Vegte, die bestrijdt dat accountants hoge facturen neerleggen bij geplaagde ondernemers. "Andere organisaties, zoals de Kamer van Koophandel en de werkgevers, hebben zich ook uitgesproken over de NOW-verantwoording. Het is goed dat de NBA haar boodschap eveneens kenbaar maakt. Wij hebben de deskundigheid om de verklaringen op te stellen, daar worden wij op aangesproken, dat is onze rol in het maatschappelijk verkeer, zo is die afgesproken. Deze werkzaamheden moeten zorgvuldig worden uitgevoerd."

Peter Arkestijn van Adu Accountant & Belastingadviseur roept de reputatie van de accountant in herinnering. "Er is in het verleden heel wat kritiek geweest op de accountant. Dat die zijn werk niet goed zou doen, dat die alles in eigen zak steekt. Recente opmerkingen in de media neem ik niet serieus, maar toch krijg je het idee dat de accountant weer opnieuw in de hoek wordt gezet. Goed dat er daar tegen op wordt getreden en er weerwoord wordt geboden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.