Nieuws

FD: 'Accountants vinden NOW-toetsing onnodig complex'

De toetsing van de NOW-verantwoording is "niet in balans met het risico" en kan "echt anders". Dat zegt Agnes Koops, bestuurslid en hoofd van de controlepraktijk bij PwC, in het FD. Volgens de krant "piept en kraakt" het in de accountantssector, door het vele werk dat de toetsing van NOW-steungelden met zich meebrengt.

Ondernemers "zuchten onder de administratieve lasten", want de toetsing van hun NOW-verantwoording duurt langer dan gedacht en de kosten "rijzen de pan uit", aldus het FD. De krant maakte een rondgang langs enkele kantoren, de SRA en de NBA en hoorde terug dat de NOW-toetsing makkelijker moet worden. Bijvoorbeeld door meer inzet van datatechnologie.

Volgens het FD willen accountants de "integrale controle" van de NOW-steun loslaten en een risicogestuurde aanpak hanteren. "Normaal mogen we met een vrij grote hark door de boekhouding, nu moeten we een stofkam gebruiken", stelt Denyse Davelaar van CROP tegenover de krant.

'Uitvoerbaar'

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zou volgens een woordvoerder geen aanleiding zien om de controleprotocollen voor de NOW-toetsing aan te passen. Volgens SZW heeft de NBA het protocol als "uitvoerbaar" bestempeld. Bovendien is voor NOW-subsidies tot € 125.000 een 'derdenverklaring' genoeg en die hoeft niet per se van een accountant te komen. Het ministerie stelt dat is gezocht naar "een redelijk midden tussen de administratieve lastendruk en het risico op oneigenlijk gebruik en fraude".

De NBA wijst op een recent verzoek aan minister Koolmees om uitstel van de deadline voor de NOW1-verantwoording. Volgens de beroepsorganisatie is de opstelling van het controleprotocol voor de NOW-toetsing "een politiek besluit".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.