Nieuws

'Grote stap richting wereldwijde rapportagestandaard duurzaamheid'

De IFRS Foundation heeft het International Sustainability Standards Board (ISSB) opgericht, met als doel het ontwikkelen van één wereldwijde rapportagestandaard op het gebied van duurzaamheid.

Dat heeft de IFRS Foundation vandaag bekendgemaakt. De oprichting van het ISSB is het resultaat van feedback van twee publieke consultaties, overleg met adviesgroepen en het IFRS Foundation Monitoring Board, en het heeft de steun van International Organization of Securities Commissions (IOSCO) en anderen, zo laat de IFRS Foundation weten. Het Climate Disclosure Standards Board (CDSB) en de Value Reporting Foundation (VRF) zullen per juni 2022 volledig opgaan in de nieuwe organisatie. De nieuwe rapportagestandaarden moeten onder meer greenwashing voorkomen, waarbij bedrijven een misleidend beeld geven over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

De ISSB heeft prototypes van de nieuwe rapportagestandaarden gepubliceerd. "Deze prototypes zijn het resultaat van zes maanden gezamenlijk werk door vertegenwoordigers van de CDSB, de International Accounting Standards Board (IASB), de Financial Stability Board’s Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), de VRF en het World Economic Forum, ondersteund door de IOSCO en haar Technical Expert Group van effectentoezichthouders", aldus de IFRS Foundation.

De ISSB is onafhankelijk, maar zal nauw samenwerken met de IASB, om ervoor te zorgen dat de IFRS Accounting Standards en de ISSB standaarden goed op elkaar aan blijven sluiten.

Grote stap

Volgens Mark Vaessen, bureau vaktechniek bij KPMG en board member Sustainability Accounting Standards Board (SASB), is er niet eerder zo’n grote stap gemaakt in de wirwar van rapportagestandaarden. "Deze consolidatie zorgt ervoor dat verschillende organisaties die zich met standaarden bezighouden op een lijn komen. Dat is een grote wens van zowel de gebruikers van de richtlijnen zoals financiële beleidsmakers als ook investeerders die beter in staat zijn een bedrijf op waarde te beoordelen. Het is de hoop dat zowel Europa als de VS nu zo dicht mogelijk bij de door de ISSB vervaardigde wereldwijde standaarden blijven. Met een zogeheten bouwsteenbenadering, is de ISBB-standaard straks het uitgangspunt waarbij minimale aanpassingen op nationaal en regionaal niveau nodig zijn.”

Volgens Vaessen werd de zoektocht naar standaardisatie lange tijd overgelaten aan de markt zelf, maar leidde dat tot veel complexiteit en verwarring. "Bijvoorbeeld onder investeerders die moeite hadden om bedrijven niet alleen op financiële, maar ook op duurzaamheidswaarde te beoordelen. Ook de druk vanuit de klimaatcrisis is een belangrijke katalysator geweest om tot wereldwijde standaarden te komen zodat organisaties beter inzichtelijk kunnen maken welke klimaatrisico’s voor hen van toepassing zijn en wat ze zelf concreet doen om het klimaat te beschermen."

Vaessen legt uit dat de doorbraak in rapportagestandaardisatie voor meer transparantie, consistentie en een gelijk speelveld in duurzaamheidsrapportages moet zorgen. "Het helpt bovendien investeerders keuzes te maken voor investeringen in bedrijven met een duurzame operatie. Dat helpt ons allemaal; ook consumenten en ondernemers."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.