Nieuws

Ondernemer krijgt meer tijd voor definitieve aanvraag loonsteun

Ondernemers krijgen tot eind oktober de tijd om hun definitieve aanvraag voor NOW-subsidie in te dienen. Dat heeft minister Wouter Koolmees (SZW) besloten, na een verzoek van de NBA. Het gaat om de eerste tranche van de NOW-subsidie.

De NBA vroeg eind januari om uitstel, onder meer omdat er nog veel inhoudelijke vragen waren over de regeling. Dat zorgt voor vertraging bij de toetsing van de NOW-verantwoording. De eerste NOW-tranche betrof de periode maart tot en met mei 2020. Werkgevers hoeven de definitieve aanvraag nu pas uiterlijk op 31 oktober in te dienen. Dat heeft minister Koolmees bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. 

De verruiming van de aanvraagtermijn geldt zowel voor werkgevers die een accountantsverklaring nodig hebben (voor hen lag de deadline aanvankelijk op 29 juni), als voor werkgevers die een derdenverklaring of geen verklaring nodig hebben (daarvoor lag de deadline op 23 maart). Door de aanpassing wordt de regeling voor het UWV volgens Koolmees "eenduidiger en beter uitlegbaar".

De langere openstelling van het loket voor de eerste periode NOW heeft gevolgen voor de aanvraag van een definitieve berekening voor de derde, vierde en vijfde periode NOW. Die termijnen zijn ook aangepast. Voor de derde periode NOW (oktober-december 2020) kan de definitieve berekening worden aangevraagd van 4 oktober 2021 tot en met 26 juni 2022, voor de vierde en vijfde periode (resp. januari-maart 2021 en april – juni 2021) loopt de termijn van 31 januari 2022 tot en met 23 oktober 2022.

Loket NOW 2 eerder open

Het loket voor de definitieve berekening voor de tweede periode NOW (juni-september 2020) gaat een maand eerder open dan gepland. Werkgevers kunnen al vanaf 15 maart a.s. een aanvraag indienen. De einddatum voor deze termijn blijft ongewijzigd, namelijk 5 januari 2022.

Voor alle aanvraagtermijnen voor de definitieve berekening geldt nu dat ze voor alle werkgevers gelden. Er wordt dus geen onderscheid meer gemaakt tussen werkgevers die een accountantsverklaring nodig hebben en werkgevers die een derdenverklaring of geen verklaring nodig hebben.

Tot nu toe hebben zo’n 40.000 werkgevers een aanvraag ingediend voor de definitieve berekening voor de eerste periode NOW. In december is het UWV begonnen met het versturen van de eerste beschikkingen aan deze werkgevers. Dat betreft zowel nabetalingen als terugvorderingen, aldus het UWV.

Vorig jaar gaf het kabinet zo'n 13 miljard euro uit aan de NOW.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.