Nieuws

AFM dient tuchtklacht in tegen accountant Steinhoff

Toezichthouder AFM heeft een tuchtklacht ingediend tegen een voormalig Deloitte-accountant, die eerder optrad als controlerend accountant van de Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff.

Dat meldt AccountancyVanmorgen. De zaak wordt in april behandeld bij de Accountantskamer. De betreffende registeraccountant is sinds eind 2019 geen partner meer van Deloitte. Steinhoff is sinds 2015 statutair gevestigd in Nederland. De Nederlandse Deloitte-organisatie nam vanaf 2016 de controle van de meubelgigant over van de Zuid-Afrikaanse collega’s en gaf over boekjaar 2015-2016 een goedkeurende verklaring af.

Eind 2017 maakte Steinhoff bekend boekhoudkundige onregelmatigheden te hebben ontdekt, waarna de topman en later de cfo vertrokken. Daarop trok Deloitte de controleverklaring over 2016 in en werd publicatie van de jaarcijfers over het boekjaar 2016-2017 uitgesteld. De beurskoers van Steinhoff stortte in.

In februari van dit jaar deed Deloitte aan gedupeerde Steinhoff-beleggers een voorstel voor een schikking van ruim zeventig miljoen euro, met de toevoeging niet aansprakelijk te zijn voor de door de meubelfirma geleden miljardenverliezen.

De AFM meldde eind 2017 al dat onderzoek zou worden gedaan naar de door Deloitte uitgevoerde controles bij Steinhoff. Nu blijkt dat de toenmalige controlerend accountant tuchtrechtelijk wordt aangeklaagd door de toezichthouder.

Zowel Deloitte als de AFM geven tegenover AccountancyVanmorgen verder geen inhoudelijk commentaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.