Nieuws

Deloitte doet schikkingsvoorstel van 70,3 miljoen euro aan Steinhoff-aandeelhouders

Deloitte wil, in ruil voor 'bepaalde vrijwaringen' met betrekking tot rechtszaken, claims en andere procedures, 70,3 miljoen euro betalen aan gedupeerde aandeelhouders van de failliete Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff.

Dat meldt Bloomberg. Deloitte zegt in een persverklaring dat de schikking "op geen enkele wijze" een erkenning van enige aansprakelijkheid is voor de verliezen die Steinhoff en haar stakeholders hebben geleden als gevolg van de boekhoudkundige onregelmatigheden bij Steinhoff. "Deloitte heeft deze onregelmatigheden tijdens de jaarrekeningcontrole in 2017 ontdekt. In reactie hierop heeft Deloitte bij Steinhoff vastgehouden aan de noodzaak van een onafhankelijk onderzoek. Dit onderzoek heeft de complexe managementfraude aan het licht gebracht, die het onderwerp is van een reeks rechtszaken en potentiële rechtszaken waar de aangekondigde wereldwijde schikking een punt achter zet", aldus Deloitte.

In oktober 2020 werd al bekend dat er een schikking kwam van Deloitte met gedupeerde beleggers. Steinhoff kwam in de zomer van 2020 ook met een compensatievoorstel, waar de VEB destijds mee instemde. 

De nu aangekondigde schikking is een van de grootste schikkingen ooit voor Deloitte. De Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte betaalt mee aan de schikking, maar het is niet bekendgemaakt hoeveel elk kantoor bijdraagt.

Boekhoudschandaal

Meubelconcern Steinhoff, uitbater van ketens als het Amerikaanse Matress Firm en het Britse Poundland, gaat sinds december 2017 gebukt onder een omvangrijk boekhoudschandaal. Onder meer de ceo en enkele managers van het bedrijf zouden opzettelijk cijfers hebben aangepast om de winst op te krikken.

Toen in december 2017 de onregelmatigheden werden ontdekt, kelderde de beurskoers. Volgens de VEB verdampte meer dan 14 miljard euro aan beurswaarde. Na uitgebreid onderzoek bleek dat ook niet kon worden vertrouwd op cijfers over 2016 en delen van de jaarrekening van 2015.

Deloitte Nederland was sinds 2016 controlerend accountant van Steinhoff, nadat het concern bijna twintig jaar door de Zuid-Afrikaanse tak van Deloitte werd bediend. Het meubelconcern heeft sinds 2015 een holding in Amsterdam en een beursnotering in Frankfurt. Eind 2019 nam Mazars de controle van Steinhoff over van Deloitte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.