Nieuws

VEB stemt in met schikkingsvoorstel Steinhoff

European Investors-VEB, de Europese tak van beleggersvereniging VEB, accepteert een voorstel van Steinhoff International Holdings NV voor een wereldwijde schikking. De beleggersorganisatie staakt verdere juridische acties tegen de meubelgigant.

Een door Steinhoff gepubliceerd schikkingsvoorstel omvat onder meer een bedrag van 266 miljoen euro als schadevergoeding aan gedupeerde investeerders, verenigd in European Investors-VEB.

De genoemde som staat los van een bedrag voor degenen die aandelen rechtstreeks van Steinhoff of zijn voorganger hebben verworven, in plaats van op de aandelenmarkt. In totaal kost het schikkingsvoorstel Steinhoff circa 1 miljard dollar, zo’n 850 miljoen euro. De meubelgigant wil daarbij niet erkennen schuldig te zijn aan wangedrag.

Positief voorstel

VEB-directeur Paul Koster noemt het schikkingsvoorstel van Steinhoff "een positief voorstel voor benadeelde aandeelhouders, waaruit blijkt dat Steinhoff zich inzet om deze problemen op te lossen in zeer uitdagende omstandigheden". Volgens Koster kan Steinhoff zich na de schikking op de toekomst richten, wat in het belang is van alle partijen, ook de huidige aandeelhouders. "European Investors-VEB beveelt aan dat al haar partners, leden en andere kiezers het voorstel en de uitvoering ervan steunen."

European Investors-VEB ziet zelf af van een succesvergoeding van negen procent in het kader van een no cure-no pay-regeling met haar deelnemers. Op basis van de voorwaarden van de Steinhoff Global Settlement staakt de beleggersvereniging met onmiddellijke ingang haar juridische actie tegen Steinhoff in Nederland. In december 2017 stelde de VEB het internationale meubelbedrijf aansprakelijk voor geleden schade door aandeelhouders; de koers van Steinhoff stortte toen in, nadat een grote boekhoudfraude aan het licht kwam. 

De huidige ceo van Steinhoff, Louis du Preez, prijst de beleggersclub vanwege het besluit om in te stemmen met het schikkingsvoorstel. De ambitie van de Zuid-Afrikaanse meubelgigant is om een eind te maken aan "complexe juridische claims en lopende en hangende geschillenprocedures', die voortkomen uit de boekhoudfraude. 

Boekhoudfraude

In maart 2019 bleek uit uitgebreid onderzoek van PwC dat voormalige bestuurders van Steinhoff voor in totaal 6,5 miljard euro hadden gefraudeerd. Winsten en waarderingen van bezittingen waren jarenlang kunstmatig opgeblazen.

Toenmalig controlerend accountant Deloitte trok zijn controleverklaring over 2016 terug, kort nadat Steinhoff in december 2017 de jaarrekening 2016 introk. Inmiddels heeft Mazars de controle van de internationale meubelgigant overgenomen van Deloitte. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.