Deloitte levert bewijs voor fraude door medewerkster woningcorporatie
Een gokverslaafde medewerkster van de financiële administratie van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een jaar cel, mede op basis van een rapport van Deloitte Forensic & Dispute Services.
Lex van Almelo
De nu 47-jarige vrouw moest voor haar werk betalingen klaar zetten, maar was niet bevoegd die betalingen zelf uit te voeren. Dat deed zij toch, door handtekeningen onder goedgekeurde betaalbaarstellingen te kopiëren en vervolgens te plakken onder betaalopdrachten aan haar zelf en haar dochter. Om een en ander te verhullen vervalste zij 33 facturen.
Op deze manier maakte zij de corporatie in elf jaar tijd 1.546.666,22 euro lichter. De zaak kwam pas in 2019 aan het licht, door de melding van een medewerker van de bank. Daarna stelden een forensisch accountant en een andere onderzoeker van Deloitte nader onderzoek in. Zij troffen onder meer vier valse facturen aan, in de vorm van een Excel-bestand, en hoorden de vrouw.
Afbetalen
De Rechtbank Amsterdam wijst in haar vonnis herhaaldelijk op het rapport van Deloitte en op de verklaringen die de vrouw heeft afgelegd tegenover de onderzoekers van Deloitte. De vrouw heeft ook verklaringen afgelegd bij de politie.
Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank niet dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering in dienstbetrekking. Daarvoor moet je de gelden beroepsmatig en rechtmatig tot je beschikking hebben, terwijl de vrouw daarvoor enkele kunstgrepen nodig had. Zij wordt daarom veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte.
Vorig jaar veroordeelde de civiele rechter de vrouw al om 1,3 miljoen euro terug te betalen aan Stadgenoot. Zij werkt mee aan een afbetalingsregeling, heeft haar huis in Amsterdam inmiddels verkocht en het huis waarin zij met haar dochter woont in de verkoop staan.
Maserati-man
Het is niet de eerste keer dat Deloitte bewijs levert in een fraudezaak bij een woningcorporatie. In 2008 deed Rochdale aangifte tegen haar directeur Hubert Möllenkamp, wegens zijn voorliefde voor dure auto’s ook wel bekend als ‘de Maserati-man’. De rechtbank veroordeelde Möllenkamp tot tweeënhalf jaar cel.
In het vonnis tegen de directeur stelde de rechtbank dat de aangifte van Rochdale "voornamelijk" is "gebaseerd op het forensisch accountantsonderzoek dat Rochdale door Deloitte heeft laten uitvoeren". Uit het forensisch onderzoek van de creditcards bleek dat Möllenkamp veel privéuitgaven deed zonder bonnetjes, die hij later nog zou leveren. “Bij gelegenheid van de (externe) accountantscontrole zijn over deze gang van zaken geen opmerkingen gemaakt”, zei de rechtbank.
Deloitte-partner Arthur de Groot was destijds als forensisch accountant betrokken bij het Rochdale-onderzoek. Volgens hem komt het steeds vaker voor dat het OM forensische rapporten van private onderzoekers in strafzaken gebruikt. "Dat rechters deze rapporten erkennen als bewijs is een goede zaak. Dit draagt bij aan de kwaliteit en efficiency van het strafproces en is een vorm van publiek-private samenwerking die loont."
Gerelateerd

Forensisch accountant onderzoekt of Ajax binnen lijnen is gebleven
Een forensisch accountant gaat onderzoeken of Ajax een overtreding heeft begaan door op de laatste dag van de transferperiode een speler te kopen via een zaakwaarnemerskantoor...

Toezichthouder kritisch over oplossing voor miljoenenfraude verzekeraar op Antillen
Ennia, de grootste verzekeraar van de Caraïben, moet door fraude een gat van zeshonderd miljoen euro dichten. Zonder Nederlandse hulp worden de pensioenen op de...

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid start openbare verhoren
De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening start op woensdag 6 september met een reeks verhoren. De enquêtecommissie heeft 43 openbare verhoren...

Nieuw register voor forensisch deskundigen richt zich eerst op accountants
Een aantal forensisch accountants is betrokken bij de opzet van een register voor forensisch financieel onderzoek, dat ondergebracht wordt bij het Nederlands Register...

Penningmeester ziekenhuisstichting verdacht van verduistering
Een stichting die het Bravis Ziekenhuis in Noord-Brabant ondersteunt, is mogelijk tienduizenden euro's kwijt door toedoen van haar eigen penningmeester.