Nieuws

Deloitte levert bewijs voor fraude door medewerkster woningcorporatie

Een gokverslaafde medewerkster van de financiële administratie van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een jaar cel, mede op basis van een rapport van Deloitte Forensic & Dispute Services.

Lex van Almelo

De nu 47-jarige vrouw moest voor haar werk betalingen klaar zetten, maar was niet bevoegd die betalingen zelf uit te voeren. Dat deed zij toch, door handtekeningen onder goedgekeurde betaalbaarstellingen te kopiëren en vervolgens te plakken onder betaalopdrachten aan haar zelf en haar dochter. Om een en ander te verhullen vervalste zij 33 facturen.

Op deze manier maakte zij de corporatie in elf jaar tijd 1.546.666,22 euro lichter. De zaak kwam pas in 2019 aan het licht, door de melding van een medewerker van de bank. Daarna stelden een forensisch accountant en een andere onderzoeker van Deloitte nader onderzoek in. Zij troffen onder meer vier valse facturen aan, in de vorm van een Excel-bestand, en hoorden de vrouw.

Afbetalen

De Rechtbank Amsterdam wijst in haar vonnis herhaaldelijk op het rapport van Deloitte en op de verklaringen die de vrouw heeft afgelegd tegenover de onderzoekers van Deloitte. De vrouw heeft ook verklaringen afgelegd bij de politie.
Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank niet dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering in dienstbetrekking. Daarvoor moet je de gelden beroepsmatig en rechtmatig tot je beschikking hebben, terwijl de vrouw daarvoor enkele kunstgrepen nodig had. Zij wordt daarom veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte.

Vorig jaar veroordeelde de civiele rechter de vrouw al om 1,3 miljoen euro terug te betalen aan Stadgenoot. Zij werkt mee aan een afbetalingsregeling, heeft haar huis in Amsterdam inmiddels verkocht en het huis waarin zij met haar dochter woont in de verkoop staan.

Maserati-man

Het is niet de eerste keer dat Deloitte bewijs levert in een fraudezaak bij een woningcorporatie. In 2008 deed Rochdale aangifte tegen haar directeur Hubert Möllenkamp, wegens zijn voorliefde voor dure auto’s ook wel bekend als ‘de Maserati-man’. De rechtbank veroordeelde Möllenkamp tot tweeënhalf jaar cel.

In het vonnis tegen de directeur stelde de rechtbank dat de aangifte van Rochdale "voornamelijk" is "gebaseerd op het forensisch accountantsonderzoek dat Rochdale door Deloitte heeft laten uitvoeren". Uit het forensisch onderzoek van de creditcards bleek dat Möllenkamp veel privéuitgaven deed zonder bonnetjes, die hij later nog zou leveren. “Bij gelegenheid van de (externe) accountantscontrole zijn over deze gang van zaken geen opmerkingen gemaakt”, zei de rechtbank.

Deloitte-partner Arthur de Groot was destijds als forensisch accountant betrokken bij het Rochdale-onderzoek. Volgens hem komt het steeds vaker voor dat het OM forensische rapporten van private onderzoekers in strafzaken gebruikt. "Dat rechters deze rapporten erkennen als bewijs is een goede zaak. Dit draagt bij aan de kwaliteit en efficiency van het strafproces en is een vorm van publiek-private samenwerking die loont."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.