Nieuws

Online vergaderen mag van accountants ook na corona blijven

Vergaderen via Zoom of MS Teams is "superefficiënt" en kan helpen om de werkdruk te verminderen. Dat was één van de uitkomsten van een discussie tussen accountants op het nieuwe medium Clubhouse.

"Als ik vooraf had geweten dat we een jaar lang vanuit huis zouden werken, was ik wel een beetje depressief geworden", erkende Agnes Koops (PwC). Alle deelnemers aan de discussie tussen accountants waren het er over eens dat thuiswerken extra aandacht vraagt voor voldoende bewegen, ontspanning en informele contacten. "Het is aan jezelf om toch een beetje de slingers op te hangen", aldus Maxime Asjes (Deloitte).

Werkdruk stond centraal tijdens de vierde editie van de reeks Busy Season Talks op Clubhouse. Het druk hebben is niet erg als je doet wat je leuk vindt. “Ik moet er niet aan denken dat ik het niet druk zou hebben”, stelde Arnout van Kempen. Werkdruk zit niet altijd in veel uren of lange dagen, het kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door klanten die hun administratie niet op orde hebben.

Online vergaderen

Het begrip werkdruk heeft wel een wat andere lading gekregen door corona, zo werd geconstateerd. Online vergaderen is wat Koops betreft "echt perfect". Vergaderingen zijn duidelijker korter en efficiënter. "Als ik daar invloed op heb, houden we dat zo." Wel is extra aandacht nodig binnen teams om te weten hoe het echt met collega's gaat. "Werken met mensen was voor mij één van de redenen om in de audit te gaan werken", benadrukte Arif Dursun (KPMG).

Sommige meer introverte collega's doen het juist goed in een thuiswerksituatie en lijken zelfverzekerder te worden. Herkenbaar, vond Asjes, "maar ik zie ook collega's die juist meer in hun schulp kruipen". Wandelen is een oplossing om persoonlijke contacten te onderhouden. "Eén op één is de enige manier om een echt gesprek met iemand te hebben, dat lukt niet in een call met tien man", meende Aleks Kayhan (EY).

Ook de vraag hoe na corona moet worden samengewerkt kwam aan de orde. Meer balans tussen kantoor en thuis is straks het uitgangspunt. Technologie moet helpen als een deel van het team vanuit huis werkt. Aan dossiers werken kan prima thuis, maar brainstormsessies en creatieve processen vragen om bij elkaar komen op kantoor. "Daar moeten we het kantoor straks ook op inrichten", aldus Hakan Koçak (PwC).

Volgens Fou-Khan Tsang (Alfa) is het een ouderwets idee om na corona weer allemaal terug naar kantoor te willen. Het wordt een samenspel van fysiek en niet-fysiek. Ook hij blijft graag online vergaderen, dat is efficiënter en kan ook helpen tegen de werkdruk. "Die mix maakt het straks alleen maar interessanter."

Tarieven

Zorg is er wel over nieuwe, jonge collega's die in deze coronatijd starten binnen accountantskantoren. Die kunnen achter gaan lopen in ontwikkeling, vaardigheden en in het wennen aan klantcontacten. Dat vraagt om extra aandacht en mogelijk een inhaalslag.

Heeft blijvend thuiswerken ook gevolgen voor de tariefstructuur, zo werd gevraagd door een luisteraar. Koops verwacht niet dat de tarieven daardoor omlaag gaan, want de organisatie moet ook flink investeren in thuiswerkoplossingen en straks extra aandacht geven aan sociale activiteiten. Ook Van Kempen vond dat de werkgever voor het thuiswerken "serieuze kosten" moet maken. "De meeste werkgevers zijn maar wat blij dat de arbeidsinspectie nu niet op huisbezoek gaat."

De discussie in Clubhouse werd door meer dan honderd belangstellenden bijgewoond. De reeks Busy Season Talks gaat de komende weken door.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.