Nieuws

Hans van Baalen overleden

VVD-politicus Hans van Baalen is op 60-jarige leeftijd overleden, na een kort ziekbed. Van Baalen werd begin deze eeuw bij accountants bekend door zijn voorstellen voor extern toezicht op het beroep.

Hans van Baalen was van 1999 tot 2002 en van 2003 tot 2009 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Aansluitend zat hij tot juli 2019 voor die partij in het Europees Parlement. Daar was hij sinds november 2015 ook partijvoorzitter van de ALDE (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), waarbij de VVD namens Nederland is aangesloten. Van Baalen was als VVD'er vooral actief op de portefeuille buitenland.

Bij Nederlandse accountants was Van Baalen al sinds begin deze eeuw bekend, nadat hij als VVD-Kamerlid in het voorjaar van 2002 in een motie vroeg om extern toezicht op het accountantsberoep. Van Baalen pleitte voor een verzwaard regime voor de top van de wettelijke controle, in de motie aangeduid als public interest entities.

Een aanbeveling van de Europese Commissie ten aanzien van dit marktsegment moest in zijn optiek ook in ons land wettelijk worden verankerd, "inclusief de controle daarop door onafhankelijk extern toezicht buiten de beroepsorganisaties". In overleg met de toenmalige beroepsorganisaties NIVRA en NOvAA moest de regering aangeven hoe de onafhankelijkheid en het extern toezicht daarop wettelijk kon worden geregeld.

Van Baalen liet nog open waar dat toezicht moest worden belegd, al had hij voorkeur voor een bestaande toezichthouder als de AFM of de NMa. Uiteindelijk werd de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) in oktober 2006 van kracht, waarbij het extern toezicht op de wettelijke controlepraktijk werd ondergebracht bij de AFM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.