Nieuws

'Accountant ziet relatie tussen financiële en niet-financiële informatie'

In principe kan iedere onafhankelijke partij met kennis van zaken assurance geven op niet-financiële informatie. "De accountant is wel een heel geschikte kandidaat omdat hij de onderneming al kent en de relatie ziet tussen financiële en niet-financiële informatie." Dat zegt hoogleraar auditing Dick de Waard op het Dashboard Accountancy.

"Je moet die twee informatiestromen sowieso combineren om een uitspraak te kunnen doen over de toekomstbestendigheid van een onderneming. Je hebt informatie over de risico's en bedreigingen nodig om de financiële informatie te kunnen beoordelen", aldus De Waard. Ook luisteren bedrijven over het algemeen naar hun accountant, "al zijn het soms pittige gesprekken".

Dat sommige zaken niet of moeilijk controleerbaar zijn is volgens De Waard niet erg, zolang iedereen dat maar begrijpt. "Een onderneming schrijft dat bij zijn toeleveranciers geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Hoe ga je dat controleren? Daar kan je geen zekerheid over geven. We kijken of het systeem zo is ingericht dat je het maximale doet om kinderarbeid te voorkomen. Je moet goed met elkaar afspreken over welke informatie je rapporteert. Het moet controleerbaar zijn."

Koppeling

Ook volgens Jessica Boekhoudt, senior consulent bij Sustainalize, is juist de accountant in staat om de koppeling te leggen tussen wat er financieel en niet-financieel gebeurt. "De accountant weet als geen ander hoe je een controle inricht. Hij kent de procedures. Het is wel belangrijk dat hij inhoudelijke kennis heeft over niet-financiële onderwerpen. Daarom is het verstandig als hij wordt bijgestaan door iemand met een achtergrond in bijvoorbeeld milieuwetenschappen."

De ontwikkeling van standaarden voor niet-financiële informatie is volgens Boekhoudt een groeiproces. "De vraag is hoe we toch op een consistente wijze assurance kunnen geven bij niet-financiële informatie. Er wordt assurance gegeven maar het rapportage-framework voor niet-financiële informatie is nog niet zo ver ontwikkeld als bijvoorbeeld IFRS. Dat maakt een materialiteit-assessment lastiger." Dat de IFRS Foundation momenteel standaarden ontwikkelt voor niet-financiële informatie is volgens Boekhoudt dan ook "de weg voorwaarts, waarbij je in de standaarden rekening houdt met materiële thema's".

Dashboard Accountancy

De interviews met De Waard en Boekhoudt zijn vandaag gepubliceerd op het Dashboard Accountancy, in een serie artikelen over niet-financiële informatie en de rol van de accountant daarbij.

Eerder verschenen er interviews over dit onderwerp met Paul Koster, directeur van European Investors-VEB, en Angélique Laskewitz, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en een onderzoek naar rapportage en assurance van niet-financiële informatie bij AEX- en AMX-ondernemingen over boekjaar 2019.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.