Nieuws

AFM consulteert nieuwe interpretatie van begrip 'incident' voor accountantsorganisaties

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) consulteert een aangepaste interpretatie van het begrip 'incident' bij incidentmeldingen door accountantsorganisaties.

Accountantsorganisaties hebben een wettelijke plicht om de AFM te informeren over incidenten die ernstige gevolgen (kunnen) hebben voor de integere uitoefening van haar rol, zo schrijft de toezichthouder. Dat stelt de AFM in staat om te beoordelen of de accountantsorganisaties hier op een juiste manier mee omgaan.

Omdat de wet niet precies definieert wat een incident is, geeft de AFM een interpretatie. Uit gesprekken met accountantsorganisaties bleek dat op onderdelen verduidelijking nodig was. Met de herziene interpretatie wil de AFM die bieden “waar mogelijk”.

Handvatten

De herziene interpretatie onderscheidt drie typen incidenten en kent duidelijke uitgangspunten. Ook zijn voorbeelden opgenomen die accountantsorganisaties betere handvatten geven om te beoordelen of er sprake is van een incident, aldus de AFM.

De AFM vraagt accountantsorganisaties en andere belanghebbenden te reageren op de consultatie. Dat kan tot 29 juni 2021, via wta@afm.nl (onderwerpregel: 'Consultatie interpretatie incidentmeldingen'). De interpretatie wordt op basis van de reacties waar nodig aangepast en op de website van de AFM gepubliceerd, inclusief een 'feedbackstatement' dat aangeeft wat de toezichthouder met de reacties heeft gedaan. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.