Nieuws

PwC: Private equity steeds meer oog voor maatschappelijke impact

Investeerders uit de private equity-sector wegen de maatschappelijke impact van bedrijven waarin zij investeren steeds vaker mee in hun investeringskeuze.

Dat blijkt uit een onderzoek van PwC onder ruim tweehonderd private equity-huizen uit 35 verschillende landen. Daarin geeft 72 procent van de respondenten aan bedrijven altijd te beoordelen op de risico's en kansen op het gebied van de Environmental, Social en Governance-criteria (ESG). Meer dan de helft (56 procent) van de ondervraagde private equity-huizen geeft aan investeringen niet te zijn aangegaan vanwege het niet voldoen aan ESG-criteria.

De zogenoemde ESG-aspecten spelen volgens PwC een alsmaar grotere rol in investeringsstrategieën en het portfoliobeheer. Joukje Janssen, PwC-partner en duurzaamheidsexpert signaleert dat duurzaamheid bij durfinvesteerders het "stadium van volwassenheid" betreedt. Zo stelt 66 procent van de bevraagde firma's dat waardecreatie de voornaamste drijfveer is om verantwoord te investeren. In 2019, toen het onderzoek ook werd uitgevoerd, was risicobeheer nog leidend bij beslissingen.

Nederland scoort wat betreft de inspanningen op dit gebied ook goed. "Zij onderscheiden zich positief van andere Europese landen en leggen in hun investeringsstrategie een stevige focus op ESG", aldus Janssen. De Europese firma's hebben hun strategieën en investeringen in de laatste jaren moeten aanpassen aan EU-regelgeving die stevige transparantie vereist. Janssen: "In Europa is er veel aandacht voor ESG, maar ook in de Verenigde Staten zien we groei. Het op ESG gericht vermogen steeg in de VS in twee jaar tijd met ongeveer vijf biljoen dollar."

Binnen private equity gaat momenteel de meeste aandacht uit naar het klimaat. Zo geeft de helft van de respondenten aan actie te ondernemen tegen klimaatrisico's in hun portefeuille en houdt 36 procent rekening met klimaatrisico's bij het nemen van investeringsbeslissingen. Voor sociale risico's is nog minimale aandacht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.