Nieuws

Pheijffer: 'Aandacht politiek voor accountantssector moet niet verslappen'

Onder president Biden verbetert het toezicht op het accountantsberoep in de VS weer. Ook in ons land moet de politiek alert blijven op de sector.

Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. De positie van de Amerikaanse toezichthouder op het accountantsberoep, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB),  stond onder de regering-Trump onder druk.

"Stevige toezichthouders binnen de PCAOB en de Securities and Exchange Commission (SEC) werden vervangen door marionetten van Trump en het bedrijfsleven", zo betoogt Pheijffer. "Diverse partners van accountantsorganisaties werden op topfuncties binnen de toezichthouders gepositioneerd. Nieuwe, steviger regelgeving werd uit- of afgesteld." Onder Trump werden ook de budgetten van de toezichthouders verlaagd, wat zichtbaar werd in een sterke daling van het aantal handhavingsacties van de PCAOB. "En dat kwam niet omdat accountants hun prestaties wezenlijk verbeterden." Eerder vroegen prominenten uit het beroep samen met enkele investeerders al aandacht voor het verval bij de PCAOB.

Onder de regering van Joe Biden trekt het toezicht weer aan en worden opnieuw mensen op strategische posities vervangen bij de toezichthouders. "Hoewel noodzakelijk, tekent het ook de politieke instabiliteit in 's werelds grootste economie. En dat is niet goed voor het vertrouwen in en het functioneren van de kapitaalmarkt , aldus Pheijffer. "Het is niet slim om - als een Snollebolleke - telkens met heftige bewegingen van links naar rechts en vice versa te bewegen."

Brandbrief

Pheijffer verwijst naar een recente brandbrief van een grote groep individuen en organisaties aan de nieuw benoemde SEC-voorzitter Gary Gensler. Daaruit blijkt zorg over de ontwikkelingen rondom het toezicht in de VS en wordt gewaarschuwd voor herhaling van problemen die in het verleden hebben gespeeld: gebrekkige en gedateerde beroepsstandaarden, zwak toezicht op het accountantsberoep en gebrek aan onafhankelijkheid en een professioneel-kritische instelling bij accountants.

De opstellers roepen de toezichthouders op tot actie, "before we see catastrophic results resembling those of the Enron area". Pheijffer verwacht dat aan de brandbrief wel opvolging wordt gegeven. "Maar voor hoe lang?" 

Ook in ons eigen land moet de aandacht van de politiek voor de sector niet verslappen, waarschuwt de hoogleraar. "De minister heeft maar liefst vier jaar de tijd gegeven aan de kwartiermakers die een deel van de plannen moeten implementeren van de Commissie Toekomst Accountancysector en de Monitoring Commissie Accountancy. De sector vindt dat wel prima. Maar een dergelijke lange periode bevordert hun urgentiegevoel niet."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.