Nieuws

Brandbrief aan SEC over verval toezichthouder PCAOB

Een groep prominenten in de accountancy en tevens voormalige leden van de Investor Advisory Group (IAG) van de Amerikaanse toezichthouder op accountants, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), luidt in een brief de noodklok over het verval van de PCAOB, dat is ingezet onder voormalig president Donald Trump.

De brief is gericht aan Gary Gensler, de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC. De opstellers vragen vraagt Gensler om zo snel mogelijk iets te doen aan het verval van de PCAOB. 

"Vanaf 2017 heeft de SEC de volledige PCAOB vervangen. Het nieuwe bestuur veranderde het complete leiderschap. De PCAOB heeft vier primaire afdelingen. […] Bij elke afdeling werd een directeur met jarenlange ervaring vervangen. Bovendien werden de general counsel, de chief auditor, de director of information technology en tientallen andere PCAOB-managers met vele dienstjaren in wezen ontslagen", aldus de auteurs. "Het ontslaan van dergelijk personeel heeft het vermogen van de PCAOB om haar taak uit te voeren ondermijnd, evenals het vermogen om die taak uit te voeren met de expertise die investeerders nodig hebben."

Angstcultuur

Eind 2019 werd reeds bekend dat de PCAOB gebukt ging onder een angstcultuur sinds de aanstelling van de nieuwe bestuursvoorzitter William Duhnke. Dat leidde tot een leegloop onder het personeel, een daling van het aantal inspecties en minder boetes. Daarnaast verlaagde de PCAOB onder het nieuwe leiderschap haar eigen budget, waardoor er ook minder inspecties mogelijk waren. In het nieuwe strategische plan, dat onder Trump in 2018 werd gemaakt, werd het beschermen van investeerders slechts eenmaal genoemd. Volgens de auteurs is het de PCAOB niet eens gelukt om de sterk gereduceerde doelen van dat plan te behalen.

Verder wijzen de auteurs erop dat de PCAOB nu al enkele jaren weigert te vergaderen met haar eigen adviesgroepen. "Adviesgroepen zijn essentiële voor de processen van de PCAOB die tot doel hebben om de kwaliteit van audits te verbeteren, en de groepen adviseren de PCAOB al jaren. Als oud-leden van de IAG hadden we het voorrecht investeerders te mogen vertegenwoordigen en konden wij onze mening delen over het werk van de PCAOB en controlestandaarden. De PCAOB weigert echter sinds 2018 een adviesgroepbijeenkomst te organiseren."

Ingrijpen

In de brief geven de auteurs een lijst aan problemen die er momenteel spelen bij de PCAOB en vragen de SEC zo snel mogelijk in te grijpen, onder meer door Dunkhe de laan uit te sturen en de adviesgroepen in ere te herstellen. "Samen zouden deze eerste maatregelen het vertrouwen van investeerders in het auditproces van beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten moeten beginnen te herstellen, maar er zullen uiteindelijk meer hervormingen nodig zijn", aldus de auteurs.

De ondertekenaars van de brief zijn Mary M. Bersot, T. Grant Callery, Sarah Deans, Parveen P. Gupta, Michael J. Head, Amy C. McGarrity, Barbara Roper, Anne Simpson, Ashwinpaul C. Sondhi, Robert M Tarola en Lynn E. Turner.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.