Nieuws

FD: 'Conflict binnen Flynth is een botsing van culturen'

Het conflict binnen Flynth, dat dit voorjaar resulteerde in het wegsturen van de raad van commissarissen, is vooral te wijten aan een botsing van culturen tussen "boerenbestuurders en buitenstaanders".

Dat schrijft het FD in een uitgebreide reconstructie van de aanvaring tussen de rvc van Flynth en de aandeelhouder van het kantoor, dat qua grootte het zesde accountantskantoor van Nederland is, met ruim 1.500 medewerkers en meer dan 140 miljoen euro aan omzet; voor een belangrijk deel in de agrarische sector.

Volgens het FD krijgt de gehele raad van commissarissen van Flynth op de avond van 24 maart te horen dat het vertrouwen in de raad wordt opgezegd. "De commissarissen delven het onderspit na een hoog opgelopen conflict met de directie en de aandeelhouder van het accountantskantoor", aldus de krant.

Botsing van culturen

Aan het ontslag van de rvc gaat een jaar van interne machtsstrijd vooraf, zo blijkt uit de reconstructie. Het is volgens het FD vooral een "botsing van culturen", tussen "insiders die de agrarische en coöperatieve erfenis van het bedrijf vertegenwoordigen en de nieuwkomers". Belangrijkste insider is in dit geval de Stichting Beheer Flynth, enig aandeelhouder van het kantoor, met als voorzitter Arian Kamp, melkveehouder en tevens voorzitter van de rvc van Agrifirm.

De rvc van Flynth wil onder de begin 2020 als voorzitter aangestelde Bert Iedema werken aan professionalisering van het kantoor. Daarbij ligt met name bestuursvoorzitter Bas Hidding onder vuur. "De commissarissen willen een strategie, met toekomstplannen en een financiële onderbouwing", aldus het FD. "Er moet geïnvesteerd worden, want ook de accountancy digitaliseert. Hoe denkt Flynth anders het honderdjarig bestaan te gaan halen?"

Op de schop

Maar volgens Hidding en Kamp, die elkaar al lang kennen, past een heel actieve rvc niet bij de coöperatieve structuur van Flynth. In de zomer van 2020 komen de verhoudingen op scherp te staan, zo blijkt uit de reconstructie. De structuur van het accountantskantoor gaat "op de schop" via een wijziging van de statuten. Die wijziging is volgens een notaris, ingeschakeld door de rvc, nietig en vernietigbaar.

Een aandeelhoudersvergadering eind maart 2021, uitgeschreven door de rvc, moet onder meer zorgen voor ontslag van bestuursvoorzitter Hidding. "Maar dat laat de aandeelhouder niet gebeuren", aldus het FD. Om de commissarissen buitenspel te zetten, zorgt stichtingvoorzitter Kamp voor een structuurwijziging, die de holding van Flynth in handen legt van twee stichtingen. Een poging van de rvc om via de Ondernemingskamer hun gelijk te halen, resulteert in het ontslag van de gehele raad op 24 maart.  

Orde op zaken

In mei heeft Flynth twee ervaren bestuurders aangesteld om orde op zaken te stellen: Jos Nijhuis (oud-topman Schiphol) en Herman Hazewinkel (oud-ceo VolkerWessels). Zij werken aan de samenstelling van een nieuwe rvc, een traject dat naar verwachting eind september gereed is. Tegenover het FD wil Nijhuis alleen kwijt dat in overleg met commissarissen, bestuur en aandeelhouder van Flynth een evaluatie van de statuten op de agenda staat "waarbij best practice-beginselen van corporate governance uitgangspunt zijn".

In een reactie op de reconstructie stelt Flynth zich "niet te herkennen in delen van het verhaal", zonder daarop een toelichting te geven. "Naar aanleiding van de ernstig verstoorde verhoudingen die in 2020 tussen de raad van commissarissen en het bestuur van de Stichting Beheer Flynth (de aandeelhouder) zijn ontstaan, is het vertrouwen in de voormalige rvc opgezegd", aldus het kantoor. De voormalige rvc en toezichthouder AFM willen ook niet reageren op de reconstructie.

Het conflict werd al eerder beschreven in een aantal bijdragen op de vaksite AccountancyVanmorgen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.