Nieuws

Flynth bevestigt overname accon avm

Flynth Holding NV en accon avm groep BV hebben overeenstemming bereikt over de overname van accon door Flynth. Toezichthouder ACM moet nog wel instemmen met het samengaan van beide kantoren.

Dat heeft Flynth bekendgemaakt via een persbericht. Eerder deze week werd bekend dat beide kantoren bij de Autoriteit Consument en Markt (AC) om goedkeuring voor de overname hadden gevraagd.

Flynth en accon avm zijn al vanaf november vorig jaar met elkaar in gesprek. Eind december startten de "constructieve en exclusieve onderhandelingen en het onderzoek dat daar deel van uitmaakte", aldus Flynth. Na een due diligence onderzoek, met hulp van externe adviseurs, is op 24 december 2021 een intentieverklaring tussen beide partijen getekend. 

Partijen hebben "onder voorwaarden" overeenstemming bereikt over de overname van de aandelen van accon avm door Flynth. De levering van die aandelen is in afwachting van de goedkeuring door de ACM. Verwachting is dat de voorgenomen transactie in het tweede kwartaal van 2022 daadwerkelijk wordt geëffectueerd. De overname is met instemming van de ondernemingsraden van beide kantoren.

Met de voorgenomen overname ontstaat een accountants- en adviesorganisatie met circa 2.400 medewerkers, die vooral actief is voor het mkb. Flynth blijft met de overname op de zesde plek van de ranglijst van kantoren in Nederland, maar met minder afstand tot nummer vijf (BDO) en onbedreigd door nummer zeven (Mazars).

Ambities

De aangekondigde transactie past volgens Flynth in de strategie en ambities van het kantoor, dat door de overname "nog meer van betekenis" wil zijn in specifieke sectoren. Ook wordt door de schaalgrootte gerekend op efficiencyvoordelen, "die zich doorvertalen in de dienstverlening". Flynth stuurt voor de langere termijn op "verdere ontwikkeling en innovaties met hoogwaardige data- en kennis gedreven dienstverlening". Dat moet ook meer mogelijkheden bieden richting de arbeidsmarkt.

"Een gezamenlijke toekomst biedt een gezond en duurzaam perspectief voor onze klanten en medewerkers", stelt bestuursvoorzitter Bas Hidding van Flynth. "Vanuit een grotere en bredere klantbediening kunnen we samen antwoorden vinden op de vraagstukken van de toekomst. Digitalisering is daarbij een thema. De klantbediening gaat ook tijdens de integratie gewoon door. Klanten kunnen vertrouwen op dezelfde diensten, vertrouwde processen en gezichten."

Ook accon avm kijkt "met vertrouwen naar een gezamenlijke toekomst", aldus bestuursvoorzitter Theo de Vries van accon. "De bundeling van krachten met Flynth is de beste stap voor accon avm. Qua cultuur en mentaliteit zijn er grote overeenkomsten, we delen historische roots. We gaan nu samen naar een soepele integratie toewerken."

Problemen

In het persbericht wordt niet gerept over het miljoenenverlies over 2020 bij accon avm, dat naar buiten kwam op de dag dat beide partijen hun intentieverklaring tekenden. De deponering van de jaarrekening van accon over 2020 werd in juni 2021 "aangehouden in verband met gesignaleerde onregelmatigheden". Controlerend accountant Mazars trok de al afgegeven goedkeurende controleverklaring bij de jaarcijfers over 2020 weer in. Ook over 2021 gaat accon uit van een verlies.

Flynth kwam in het voorjaar van 2021 ook in het nieuws nadat een statutenwijziging, die de bevoegdheid van de raad van commissarissen inperkte, leidde tot het ontslag van de volledige rvc.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.