Nieuws

Oud-accon topman dient tuchtklacht in tegen forensisch accountant

De voormalig bestuursvoorzitter van accon avm, Guus Delger, heeft een tuchtklacht ingediend tegen forensisch accountant Peter Schimmel. Die onderzocht op verzoek van het kantoor de mogelijke manipulatie van de jaarcijfers van accon.

Dat meldt vaksite AccountancyVanmorgen (AvM). De tuchtklacht staat op 30 mei aanstaande op de rol bij de Accountantskamer in Zwolle.

De jaarcijfers over 2020 van accon avm moesten worden gecorrigeerd vanwege 'onjuistheden', zo bleek in november vorig jaar. Het accountantskantoor maakte daarbij bekend dat ceo Guus Delger was geschorst. Hij zou eindverantwoordelijk zijn voor de ontstane situatie, "die nog nader onderzocht wordt", zo werd gemeld.  Voor dat onderzoek schakelde accon avm forensisch accountant Peter Schimmel in. Over de uitkomsten van diens onderzoek kwam tot nu toe niets naar buiten.

Schandpaal

Delger beet eind november in een verklaring van zich af en stelde "publiekelijk aan de schandpaal” te zijn genageld. Volgens hem hadden de slechte resultaten van accon avm over 2020 en 2021 niets te maken met "vermeende boekhoudfraude", maar waren die "het gevolg van een mislukte overnamestrategie en een mislukte poging om oob-kantoor te worden". Delger meende "ongefundeerd" te zijn weggezet als "fraudeur".

De raad van commissarissen en het stichtingsbestuur van accon avm gingen desondanks over tot ontslag van Delger en het kantoor koos voor een samengaan met Flynth.

Tuchtklacht

Inmiddels blijkt Delger dus een tuchtklacht te hebben ingediend tegen Peter Schimmel, die de kwestie nader onderzocht. Zowel Delger als accon avm willen volgens AvM niet nader reageren.

Peter Schimmel kan vanwege de vertrouwelijkheid ook niets zeggen over de aard van de tuchtklacht, maar geeft aan de zitting bij de tuchtrechter met vertrouwen tegemoet te zien. "Ik ben graag bereid mij te verantwoorden ten overstaan van de Accountantskamer. Ik oefen mijn beroep als accountant met vlijt, toewijding en trots uit en accountability hoort daar bij", zo stelt hij tegenover AvM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.