Nieuws

Delger (accon avm): 'Berichtgeving is onjuist'

De geschorste bestuursvoorzitter van accon avm, Guus Delger, noemt berichtgeving over mogelijke boekhoudfraude "feitelijk onjuist". Volgens Delger is zijn "persoonlijke integriteit in het geding" en wordt hij "publiekelijk aan de schandpaal genageld".

De geschorste bestuurder, die sinds eind september ziek thuis zit, heeft "met stijgende verbazing" kennis genomen van berichtgeving over mogelijke malversaties binnen accon avm waarvoor hij verantwoordelijk zou zijn. In een eigen verklaring schrijft Delger dat de berichten zijn geïnitieerd door interim-bestuursvoorzitter Theo de Vries en voorzitter Riet Nelisse van de Stichting accon avm.  

"De slechte resultaten van accon avm in 2020 en 2021 hebben niets te maken met een vermeende 'boekhoudfraude', maar zijn het gevolg van een mislukte overnamestrategie en een mislukte poging om oob-kantoor te worden", stelt Delger. "De financiële gevolgen daarvan zullen helaas nog jaren merkbaar zijn in de resultaten van accon avm. Mevrouw Nelisse is hiervoor, in haar rol van voorzitter van het Stichtingsbestuur en tot 1 juli 2018 voorzitter van de rvc, in hoge mate verantwoordelijk."

Volgens Delger was Nelisse "groot voorstander" van de overnamestrategie en de ambitie om oob-status te verwerven. "Bij mijn aantreden als statutair bestuurder op 27 maart 2019 heb ik een einde gemaakt aan de overnamestrategie. Tevens heb ik het besluit genomen om de oob-vergunning om te zetten in een reguliere Wta vergunning. Een noodzakelijke stap om accon avm te redden van de ondergang, die mij echter bijzonder kwalijk is genomen door enkele leden van het Stichtingsbestuur."

Lasterlijk

In de optiek van Delger is dat de reden voor de aanval op zijn persoon. "Dat ik nu ongefundeerd wordt weggezet als een fraudeur is lasterlijk en beschadigt niet alleen mij persoonlijk, maar heeft als gevolg dat volgens mij ook - helaas - de organisatie zelf door dit soort uitlatingen wordt beschadigd."

Delger stelt dat Mazars al op 25 juni een goedkeurende verklaring bij de jaarcijfers over 2020 van accon avm heeft afgegeven en dat die jaarrekening in de AvA is vastgesteld. Achteraf zouden die cijfers ter discussie zijn gesteld door de nieuwe Chief Financial & Risk Officer (CFRO) van accon avm, Emmy Lammens, die al eerder een aantal balansposten wilde afwaarderen. Haar aanstelling zou zijn "afgedwongen" door het Stichtingsbestuur.

"Sinds haar aanstelling op 15 april jl. heeft mevrouw Lammens aangegeven dat zij 'schoon schip' wilde maken. Zij heeft hierover op 6 juni met enkele medewerkers gesproken en wilde direct daarna de jaarrekening niet meer ondertekenen", aldus Delger. Een en ander zou echter niet met hem zijn besproken en niet zijn gememoreerd tijdens de AvA van eind juni.

Grote schoonmaak

Delger stelt niet te weten waarom alleen hij verantwoordelijk zou zijn voor de situatie. "Zonder exact de inhoud te kennen van hetgeen mij nu wordt verweten, ontken ik met klem dat ik ‘opzettelijk’ dan wel ‘bewust’ zaken onjuist heb voorgesteld."

Hij zou niet persoonlijk zijn geïnformeerd over een schorsing en weet alleen van correspondentie met de rvc over de halfjaarcijfers van 2020 en "bepaalde financieringsarrangementen" die hij zou zijn aangegaan. Naar eigen zeggen heeft Delger alle verwijten weerlegd, maar is er sprake van een "grote schoonmaak" door stichtingsvoorzitter Nelisse en de nieuwe rvb van accon avm, "waarbij vooral het eigen straatje wordt schoon gemaakt".

De geschorste bestuurder wacht naar eigen zeggen nog op een reactie van de rvc van accon avm. "Het enige wat ik verneem, lees ik in de pers en dat valt te betreuren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.