Nieuws

Accon avm: tuchtzaak tegen controlerend accountant en geluidsopname als 'smoking gun'

De AFM gaat een tuchtklacht indienen tegen de accountant van Mazars die de boeken controleerde van branchegenoot accon avm. Het bewijs voor onregelmatigheden in de boeken van accon kwam onder meer van een geheime geluidsopname. Dat blijkt uit een reconstructie door journalisten van het FD.

De tuchtklacht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gericht tegen de accountant en partner van Mazars die branchegenoot accon avm de laatste vijf jaar controleerde, aldus het FD.

Uit forensisch onderzoek naar de administratie van accon is gebleken dat al sinds 2012 sprake is van onregelmatigheden in de boeken. Toch zette de accountant van Mazars een handtekening onder de jaarcijfers. In 2021 werd die goedkeurende verklaring al snel weer ingetrokken, toen duidelijk werd dat sprake was van manipulatie van de jaarcijfers van accon avm.

Volgens het FD is niet bekend of de AFM ook maatregelen wil nemen tegen Mazars als kantoor; zowel de toezichthouder als de accountantsorganisatie geven geen commentaar op vragen van de krant.

Reconstructie

Uit een reconstructie door journalisten Martijn Pols en Joris Polman van het FD blijkt verder dat accon avm de afgelopen jaren alleen door “financieel kunst- en vliegwerk” overeind wist te blijven.

Bestuursvoorzitter Guus Delger, werkzaam bij accon sinds 2006, volgt in 2019 Peter Feijtel op als topman van het kantoor. Accon avm heeft dan de eerder verworven AFM-vergunning voor de controle van oob’s alweer ingeleverd, na kritische toetsing door de toezichthouder.

Delger zit met een probleem, aldus het FD. "Accon heeft, mede door het ambitieuze bewind van zijn voorganger, jarenlang op te grote voet geleefd." Het kantoor dreigt zijn verplichtingen bij huisbank ING niet te kunnen nakomen. Ook de goodwill en verplichtingen aan overgenomen partners kosten miljoenen per jaar.

Husselen met de cijfers

"Om alle problemen te verbloemen, husselen Feijtel en Delger vermoedelijk al jarenlang met de cijfers", schrijft het FD op basis van een vertrouwelijk onderzoek, dat in handen is van de krant. Bewijs daarvoor blijkt onder meer uit een e-mail over het corrigeren van miljoenen aan kosten in een rapportage aan de commissarissen van accon.

Maar instructies voor het aanpassen van de cijfers werden door Delger vooral mondeling gegeven, aldus betrokkenen tegenover de krant. "Hij wilde zo weinig mogelijk sporen achterlaten."

Twee betrokken controllers melden de misstanden uiteindelijk in juni 2021 aan de kort daarvoor benoemde cfo van accon, Emmy Lammens. Bij het opstellen van de halfjaarcijfers besluit die de rvc in te lichten over een en ander.

'Smoking gun'

Na onderzoek rapporteert forensisch accountant Peter Schimmel in oktober 2021 over zijn bevindingen rondom de onregelmatigheden in de boekhouding van accon. Topman Delger zit dan al ziek thuis. Eind november laat Schimmel aan commissarissen en aandeelhouders een geluidsopname horen, waarin Delger de twee controllers mondeling instrueert om cijfers te manipuleren. "Die opname was de smoking gun", stelt iemand die bij de vergadering aanwezig was tegenover het FD. Dezelfde dag krijgt Delger zijn ontslag aangezegd.

Accon avm komt uiteindelijk pas eind december 2021 met de jaarcijfers over 2020 naar buiten. En in februari 2022 neemt branchegenoot Flynth het kantoor over voor het symbolische bedrag van 1 euro. Met de overname komt ook een miljoenenschuld en een rapport van het Bureau Financieel Toezicht over "fouten in het verleden", waaruit mogelijk sancties kunnen voortvloeien.

Oud-topman Delger werd recent in het ongelijk gesteld bij een eigen tuchtklacht tegen forensisch accountant Schimmel. Volgens de Accountantskamer heeft die zijn onderzoek naar de malversaties bij accon keurig gedaan. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.