Nieuws

Tuchtzaak tegen voormalige baas accon gestart

De tuchtzaak tegen voormalig accon-avm bestuursvoorzitter Guus Delger is begonnen. Delger zou gerommeld hebben met de boeken van het kantoor, wat uiteindelijk in 2021 leidde tot de overname door Flynth Adviseurs en Accountants.

Delger staat voor de tuchtrechter wegens een tuchtklacht van de aandeelhoudersstichting die tot de overname door Flynth de eigenaar was van accon avm. Delger zou persoonlijk opdracht hebben gegeven voor het aanpassen van de boekhouding, door het FD omschreven als 'gerommel in de boeken'.

Onderzoek

Delger daagde eerder onderzoeker Peter Schimmel voor de Accountantskamer, omdat die steken zou hebben laten vallen in zijn rol als forensisch accountant. In die zaak stelde Delger dat zijn voorganger rommelde met cijfers en dat hij juist orde op zaken probeerde te stellen bij accon.

Delger was echter jarenlang financieel directeur bij accon, voordat hij bestuursvoorzitter werd. In de zaak tegen Schimmel maakte Delger hem twaalf verwijten, maar de tuchtrechter ging nergens in mee.

Overnamemachine

De tuchtklacht tegen Delger zal niet veel gevolgen hebben; hij leverde eind vorig jaar al zijn accountantstitel in. Het is wel de eerste keer dat Delger  toelicht wat er volgens hem heeft plaatsgevonden bij accon avm.

Naar eigen zeggen had hij te maken met "een aandeelhouder die niet wilde en een organisatie die was uitgehold", zo bericht het FD. Volgens Delger's advocaat was accon-avm een "door de bank gefinancierde overnamemachine, waar al jaren vooral geld uit vloeide". 

Tijdens de rechtszitting gaat de discussie onder meer over de hoogte van de belastingschuld van accon en over verschillende halfjaarcijfers voor de bank en de rvc. 

Tweede tuchtzaak

Er volgt in dit dossier nog een tweede tuchtzaak, die de AFM heeft aangespannen tegen de controlerend accountant van accon avm, die destijds partner was bij Mazars. Deze zette jarenlang zijn handtekening onder de verkeerde cijfers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.