Nieuws

FD: 'Malversaties door bestuursvoorzitter accon avm'

De inmiddels geschorste bestuursvoorzitter van accon avm zou zich schuldig hebben gemaakt aan "malversaties" in de jaarrekening van het kantoor.

Dat stelt de voorzitter van de Stichting accon avm, Riet Nelisse, in het FD. De stichting is de enige aandeelhouder van accon avm, een top tien accountants- en advieskantoor met ruim achthonderd medewerkers en zo'n veertig kantoren in Nederland. Nelisse is "geschokt" door de "malversaties" door bestuursvoorzitter Guus Delger van het kantoor.

Volgens het FD heeft Delger, die sinds eind september met ziekteverlof is, met diverse posten op de balans van het kantoor "gerommeld", zoals de post 'onderhanden werk'. Niet met het primaire doel zichzelf te verrijken, maar om de cijfers in de jaarrekening gunstiger voor te stellen.

Nelisse gaat er van uit dat sprake is van opzet. “Deze fouten in de jaarrekening zijn er niet per ongeluk in gekomen.” Volgens haar was het goed geweest als Mazars, dat de boeken van accon avm controleert, die fouten eerder had ontdekt. “Maar het zit ook complex in elkaar en de bestuursvoorzitter was natuurlijk gepokt en gemazeld in het vak”, stelt zij tegenover het FD.

Forensisch onderzoek

Mazars had al naar de concept-jaarrekening over 2020 gekeken, maar stelde alsnog vragen over een aantal posten op de balans. "De malversaties zijn zo complex dat accon nog steeds in contact met enkele klanten aan het reconstrueren is wat er niet klopt", aldus het FD. Zelfstandig forensisch accountant Peter Schimmel doet nu onderzoek naar de kwestie. Accon avm wil eind december alsnog de jaarcijfers over 2020 publiceren.

Stichtingsvoorzitter Nelisse sluit een tuchtklacht tegen Delger of andere stappen vanuit de aandeelhouders niet uit, maar is nu vooral "heel erg teleurgesteld", zeker met het oog op de gevolgen voor de medewerkers van het kantoor. Accon avm schrijft over 2020 en 2021 rode cijfers en moet snijden in de kosten, wat mogelijk enkele tientallen arbeidsplaatsen zal kosten.

Het FD meldt dat accon avm nu niet wil reageren op de mededelingen van Nelisse over de kwestie. Eerder deze week kwam het kantoor zelf met berichtgeving over de zaak. Ook Delger was voor de krant niet bereikbaar voor commentaar.

FD: 'Bestuursvoorzitter Accon rommelde met werkvoorraad om balans op te poetsen'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.