Nieuws

Flynth onderzoekt mogelijke overname accon avm

Flynth, qua grootte het zesde accountantskantoor van Nederland, is in gesprek met accon avm over overname van dat kantoor. Ondertussen is bij Flynth een nieuwe rvc aangetreden.

Flynth en Accon behoren qua omzet beide tot de top tien van de Nederlandse accountancy. Volgens Flynth is het karakter van de organisaties “grotendeels vergelijkbaar” en de dienstverlening van accon avm “complementair” aan die van Flynth. Beide kantoren hebben hun oorsprong in de agrarische sector en werken vooral voor mkb-ondernemingen. Het landelijke netwerk van kantoren sluit volgens beide partijen “goed op elkaar aan”.

De fusieplannen zijn bekendgemaakt op de websites van beide kantoren. De mogelijke overname van accon door Flynth is in onderzoek en onderwerp van “constructieve en exclusieve” onderhandelingen, die al enkele weken gaande zijn. Dat onderzoek en de onderhandelingen zijn naar verwachting  in het eerste kwartaal van 2022 afgerond.

Accon presenteerde vlak voor het bekend worden van de fusiegesprekken een miljoenenverlies over 2020 en gaf aan dat mogelijkheden voor een fusie of overname werden onderzocht. De combinatie Flynth en accon avm zou een accountantskantoor opleveren met ruim 220 miljoen euro omzet en meer dan tweeduizend medewerkers. Qua omzet blijft het fusiebedrijf op de zesde plek staan in de Nederlandse top tien; nummer vijf BDO heeft een omzet van boven de 300 miljoen. De afstand tot nummer zeven (Mazars) wordt wel flink groter. 

Nieuwe rvc Flynth

Flynth kwam dit voorjaar in het nieuws toen een statutenwijziging, die de bevoegdheid van de raad van commissarissen inperkte, leidde tot het ontslag van de volledige rvc. Na een uitspraak van de Ondernemingskamer stelde Flynth twee bestuurders aan om orde op zaken te stellen: Jos Nijhuis (oud-topman Schiphol) en Herman Hazewinkel (oud-ceo VolkerWessels).

Hun inspanningen hebben nu geresulteerd in een nieuwe, zware rvc voor Flynth, met als voorzitter oud-ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen. Overige leden zijn Anja de Bree (CHRO van Royal FloraHolland), Rien Nagel (oud-bestuurslid Rabobank en partner Quadrum Capital) en Mireille Suchanek (VP IT Manager Europe Athlon Carlease International). Per 1 maart 2022 treedt ook voormalig Deloitte-topman Peter Bommel toe tot de rvc van Flynth.

Bestuursvoorzitter Bas Hidding van Flynth is “bijzonder verheugd” met de benoeming van de nieuwe rvc en bedankt Nijhuis en Hazewinkel voor het tot stand brengen van de nieuwe raad. Volgens Hidding werkt Flynth “continu aan een verdere groei en versteviging van haar audit- en adviespraktijken en aan een versterking van de sectoraanpak”.

Een fusie met accon avm zou daarbij kunnen helpen. Voorlopig doen beide kantoren geen nadere mededelingen over het verloop van de onderhandelingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.