Nieuws

Statutenwijziging bij Flynth leidt tot vervanging raad van commissarissen

Een statutenwijziging die de bevoegdheid van de raad van commissarissen inperkte, heeft dit voorjaar geleid tot het ontslag van de volledige rvc van Flynth. Dat blijkt uit berichtgeving door AccountancyVanmorgen.

Het stichtingsbestuur van Flynth en de raad van commissarissen raakten dit voorjaar verwikkeld in een hoogoplopend conflict, aldus AccountancyVanmorgen (AvM). Dat resulteerde eind maart in het ontslag van de voltallige raad van commissarissen, waardoor Flynth gedurende ruim een maand zonder rvc zat. Volgens Flynth werden de commissarissen ontslagen, maar twee oud-rvc-leden hebben tegenover AvM laten weten uit eigen beweging te zijn opgestapt.

De zes vroegere leden van de rvc van Flynth werden eind maart uitgeschreven als toezichthouders bij het accountantskantoor, na een conflict tussen de rvc en de Stichting Beheer Flynth, de aandeelhouder van Flynth. Aanleiding is een statutenwijziging, die de bevoegdheid om het aantal bestuurders vast te stellen, bestuurders te benoemen of te ontslaan of schorsen weghaalt bij de rvc en neerlegt bij de algemene vergadering (de genoemde stichting). Flynth kent geen partnerstructuur.

Ultieme middel

Door het stichtingsbestuur, de raad van bestuur en de OR van Flynth zijn de afgelopen maanden diverse oproepen en handreikingen gedaan aan de raad van commissarissen om dit conflict gezamenlijk op te lossen, zo stelt Flynth in een verklaring tegenover AvM. “Dit is helaas niet gelukt. Het Stichtingsbestuur zag zich daarom gedwongen het ultieme middel in te zetten waarover zij beschikt, namelijk het opzeggen van het vertrouwen, en daarmee het inzetten van het ontslag, van de leden van de RvC van Flynth.”

Volgens de verklaring heeft het stichtingsbestuur voorafgaand aan dat besluit advies gevraagd aan de rvb en de OR. “Het Stichtingsbestuur heeft deze zeer ongebruikelijke maatregel met tegenzin genomen, maar ook in de overtuiging dat dit het beste is voor Flynth en zijn stakeholders.” 

Orde op zaken

In mei heeft Flynth, na een uitspraak van de Ondernemingskamer in Amsterdam, twee ervaren bestuurders aangesteld om orde op zaken te stellen. Het gaat om Jos Nijhuis (oud-topman van luchthaven Schiphol) en Herman Hazewinkel (oud-ceo van bouwbedrijf VolkerWessels). Zij moeten zorgen voor de samenstelling van een nieuwe volledige rvc.

AvM meldt dat de voormalige rvc-voorzitter Bert Iedema, die pas in december 2019 aantrad, in de loop van deze week wil reageren op de kwestie. Oud-rvc-lid John van Hoof meldt aan de vaksite dat hij “uit eigen beweging” is teruggetreden, omdat hij zijn toezichtsfunctie “niet langer op een verantwoorde en voor mij aanvaardbare wijze in het belang van Flynth kon uitoefenen”.

Flynth is met een omzet van ruim 140 miljoen euro momenteel het zesde accountantskantoor van Nederland, met ruim vijftienhonderd medewerkers en circa zestig vestigingen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.