Nieuws

KPMG UK krijgt 13 miljoen pond boete van Britse toezichthouder

De Financial Reporting Council (FRC) heeft KPMG UK een boete opgelegd van 13 miljoen pond vanwege ernstige tekortschietingen bij de verkoop van beddenverkoper Silentnight aan private investeerder HIG Capital in 2011.

Dat meldt de FRC. De verantwoordelijk partner wordt uit het accountantsregister geschrapt voor een periode van dertien jaar en mag voor eenzelfde periode niet meer optreden als curator. Daarbovenop krijgt hij een boete van 500 duizend pond. KPMG UK moet daarnaast ook nog 2,75 miljoen pond betalen aan kosten. De verantwoordelijk partner is sinds juni van dit jaar niet meer werkzaam bij KPMG.

Volgens de FRC was er sprake van een belangenconflict, omdat KPMG UK in HIG Capital een potentiële klant zag en daarom nooit in staat zou zijn geweest om in het belang van Silentnight te handelen, toen de beddenverkoper failliet dreigde te gaan. Het doel van KPMG UK zou zijn geweest om Silentnight een faillissement in te duwen, zodat pensioenregelingen ondergebracht konden worden bij het Pension Protection Fund (PPF) en HIG Capital het bedrijf kon overnemen zonder de pensioenverplichtingen.

De toezichthouder vindt het handelen van KPMG in deze zaak "deeply troubling", aangezien "KPMG niet uitsluitend handelde in het belang van haar cliënt, in fundamentele opzichten handelde in strijd met die belangen en in het belang van een partij waarvan de belangen lijnrecht tegenover die van Silentnight stonden." Volgens de toezichthouder was er tot in de kern van de relatie tussen Silentnight en KPMG een totaal gebrek aan objectiviteit.

HIG nam in mei van dit jaar de herstructureringsdivisie van KPMG over voor een bedrag van 350 miljoen pond. KPMG UK zegt in een reactie de bevindingen van de FRC te erkennen en te betreuren dat in deze zaak niet is voldaan aan de professionele normen die het kantoor van partners en collega's verwacht. "De heer David Costley-Wood heeft het kantoor verlaten en hoewel wij niet langer insolventiediensten verlenen, zijn onze bredere controles en processen aanzienlijk geëvolueerd sinds dit werk meer dan tien jaar geleden werd uitgevoerd," aldus KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.