Nieuws

Strenge regels rond terrorismefinanciering zitten hulporganisaties in de weg

Hulporganisaties hebben last van strenge regels die terrorismefinanciering moeten tegengaan. Betalingen naar medewerkers, afdelingen of samenwerkende organisaties in (conflict)gebieden waar hulp wordt geboden, worden daardoor vertraagd of komen niet aan.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs een aantal hulporganisaties. Banken worden door de aangescherpte wetgeving en angst voor boetes steeds voorzichtiger. Het duurt vaak weken of zelfs maanden voor er geld binnenkomt en soms lukt het helemaal niet om geld over te maken.

Ook moeten hulporganisaties regelmatig opnieuw uitleggen wat ze doen en waarom ze het geld moeten overmaken, aldus de NOS. In ons land geldt sinds 2008 de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Maar het is niet alleen een Nederlands probleem, ook andere Europese landen hanteren een streng beleid rondom terrorismefinanciering en met name de Amerikaanse boetes zijn berucht.

Dikke vette boetes

Hulporganisaties die noodhulp verlenen in bijvoorbeeld Syrië en in Afghanistan lopen tegen problemen aan. Zo is de angst groot dat na de machtsovername van de Taliban geld bedoeld voor projecten in Afghanistan in verkeerde handen terechtkomt. Maar dat is moeilijk helemaal uit te sluiten, stellen de hulporganisaties.

De Nederlandse Vereniging van Banken stelt tegenover de NOS de verhalen te herkennen, maar wijst toch op de regels waaraan banken moeten voldoen, om uit te sluiten dat gelden bij terroristen terechtkomen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze "dikke vette boetes", aldus de NVB.

De zorgen lijken het grootst voor kleinere en nieuwe hulporganisaties, maar ook grotere hulporganisaties lopen tegen problemen aan.

Bron: NOS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.