Keijzer al langer op ramkoers met kabinet over coronamaatregelen
Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat lag al langer met het kabinet op ramkoers over de coronamaatregelen. Ze zou eerder hebben gedreigd met opstappen. Volgens kamerlid Pieter Omtzigt is haar ontslag niet volgens de regels.
Keijzer werd zaterdag door minister-president Rutte op staande voet ontslagen, omdat zij in een interview in de Telegraaf haar bedenkingen uitte over de invoering van het coronatoegangsbewijs, dat zij "steeds moeilijker uit te leggen" vond. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", stelde Keijzer onder meer in de krant.
Het interview viel bij het kabinet verkeerd, omdat de regering "met één mond" moet spreken. "Een roekeloze actie", aldus een coalitiebron. Keijzer had recent al duidelijk gemaakt bezwaren te hebben tegen het coronatoegangsbewijs. Daarom zou er zondag opnieuw overleg zijn met Rutte en Hoekstra. Zaterdag weigerde de CDA-bewindsvrouw zelf ontslag te nemen. Daarop werd ze ontslagen.
Niet tevreden
Staatssecretaris Keijzer liet het afgelopen jaar vaker merken niet tevreden te zijn over maatregelen tegen corona die het bedrijfsleven hard raakten. Ze wilde meer ruimte voor ondernemers en was tegen het verplicht gebruik van QR-codes voor toegang in de horeca.
In april stelde Keijzer tijdens een NBA Helpt-webinar dat de overheid ondernemers zo goed mogelijk wil helpen, "zonder dat je het ondernemen wegneemt of overneemt". Zij prees bij die gelegenheid ook het accountantsberoep. "U bent degene die naast de ondernemer staat, die bekijkt welke maatregelen nodig zijn en welke stappen moeten worden gezet."
Ontslag
Het ontslag van Keijzer door de premier is vrij uitzonderlijk; voor het laatst gebeurde dat in 1975. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt druist het ontslag van Keijzer in tegen het reglement van orde van de ministerraad. "Kennelijk kan een minister-president de telefoon pakken en ministers en staatssecretarissen ontslaan zonder kabinetsbesluit. In zijn eentje, per telefoon", stelt Omtzigt op Twitter. "Het reglement is duidelijk: de minister-president mag een voordracht doen voor ontslag, maar het is aan de ministerraad om erover te beraadslagen en te besluiten. Dat is dus niet gebeurd."
Volgens de Rijksvoorlichtingdienst droeg Rutte "met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie vicepremiers", Keijzer voor ontslag voor, met onmiddellijke ingang." Koning Willem-Alexander verleende haar vervolgens "op de meest eervolle wijze" ontslag.
Het ontslag van Keijzer betekent het vertrek van de elfde bewindspersoon uit het derde kabinet van Rutte. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken neemt haar werkzaamheden over, in afwachting van de vorming van een nieuw kabinet. Keijzer zelf verlaat de landelijke politiek.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd

Ondernemersorganisaties hameren op belang van coronaregels
Werkgevers moeten de basisregels rond corona weer in acht nemen, om het aantal virusbesmettingen onder controle te houden. Dat betekent bijvoorbeeld thuiswerken...

Sterke stijging ziekteverzuim in mei
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben vorige maand vaker personeel moeten missen dat ziek thuiszat. Ten opzichte van een jaar eerder waren er dertien...

Taskforce moet boekhouding overheid weer op orde brengen
Om de boekhouding van de overheid weer op orde te brengen tuigt minister Sigrid Kaag van Financiën een 'taskforce' op. Die moet zorgen dat het kabinet teruggaat...

SRA: Mkb heeft in tweede coronajaar goed gepresteerd
Het mkb heeft in 2021 financieel over de breedte goed gepresteerd, mede dankzij de coronasteun van de overheid. Niet alleen de omzet en de winst stegen, ook de vermogenspositie...

Raad van State: kabinet zoekt grens overheidsfinanciën op
Het kabinet heeft de grens van een acceptabele hoeveelheid uitgaven bereikt met de miljardeninvesteringen die het heeft aangekondigd in de Voorjaarsnota, zegt de...