Nieuws

Keijzer al langer op ramkoers met kabinet over coronamaatregelen

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat lag al langer met het kabinet op ramkoers over de coronamaatregelen. Ze zou eerder hebben gedreigd met opstappen. Volgens kamerlid Pieter Omtzigt is haar ontslag niet volgens de regels.

Keijzer werd zaterdag door minister-president Rutte op staande voet ontslagen, omdat zij in een interview in de Telegraaf haar bedenkingen uitte over de invoering van het coronatoegangsbewijs, dat zij "steeds moeilijker uit te leggen" vond. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", stelde Keijzer onder meer in de krant.

Het interview viel bij het kabinet verkeerd, omdat de regering "met één mond" moet spreken. "Een roekeloze actie", aldus een coalitiebron. Keijzer had recent al duidelijk gemaakt bezwaren te hebben tegen het coronatoegangsbewijs. Daarom zou er zondag opnieuw overleg zijn met Rutte en Hoekstra. Zaterdag weigerde de CDA-bewindsvrouw zelf ontslag te nemen. Daarop werd ze ontslagen.

Niet tevreden

Staatssecretaris Keijzer liet het afgelopen jaar vaker merken niet tevreden te zijn over maatregelen tegen corona die het bedrijfsleven hard raakten. Ze wilde meer ruimte voor ondernemers en was tegen het verplicht gebruik van QR-codes voor toegang in de horeca.

In april stelde Keijzer tijdens een NBA Helpt-webinar dat de overheid ondernemers zo goed mogelijk wil helpen, "zonder dat je het ondernemen wegneemt of overneemt". Zij prees bij die gelegenheid ook het accountantsberoep. "U bent degene die naast de ondernemer staat, die bekijkt welke maatregelen nodig zijn en welke stappen moeten worden gezet."

Ontslag

Het ontslag van Keijzer door de premier is vrij uitzonderlijk; voor het laatst gebeurde dat in 1975. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt druist het ontslag van Keijzer in tegen het reglement van orde van de ministerraad. "Kennelijk kan een minister-president de telefoon pakken en ministers en staatssecretarissen ontslaan zonder kabinetsbesluit. In zijn eentje, per telefoon", stelt Omtzigt op Twitter. "Het reglement is duidelijk: de minister-president mag een voordracht doen voor ontslag, maar het is aan de ministerraad om erover te beraadslagen en te besluiten. Dat is dus niet gebeurd."

Volgens de Rijksvoorlichtingdienst droeg Rutte "met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie vicepremiers", Keijzer voor ontslag voor, met onmiddellijke ingang." Koning Willem-Alexander verleende haar vervolgens "op de meest eervolle wijze" ontslag.

Het ontslag van Keijzer betekent het vertrek van de elfde bewindspersoon uit het derde kabinet van Rutte. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken neemt haar werkzaamheden over, in afwachting van de vorming van een nieuw kabinet. Keijzer zelf verlaat de landelijke politiek. 

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.