Nieuws

KPMG: Nederlandse bedrijfsleven kent EU-regels duurzaamheidsrapportage nog niet

Het merendeel (72 procent) van het Nederlandse bedrijfsleven is niet bekend met de nieuwe Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage in het jaarverslag.

Dat blijkt uit de Nationale ESG-barometer waarin KPMG vanaf nu elk jaar inzicht geeft in de status van de duurzaamheidsagenda van ondernemend Nederland. Volgens de Europese Unie moeten bedrijven met meer dan 250 medewerkers vanaf 2023 voldoen aan deze op stapel staande wetgeving. Volgens KPMG vinden de meeste ondernemers (65 procent) de aandacht voor duurzaamheid een goede zaak, maar vreest de helft van de bedrijven (voor toenemende kosten, regeldruk en gebrek aan kennis.

44 procent van de bedrijven vreest voor een papieren tijger zonder dat daarmee een einde komt aan het zogeheten greenwashing van bedrijfsprocessen. De bedrijven die wel bekend zijn met de in april 2021 aangekondigde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verwachten dat het begrijpen van de regels (32 procent), de implementatie daarvan (25 procent) en beschikbaar personeel (25 procent) de grootste uitdagingen zijn bij de invoering van CSRD.

Volgens de EU-richtlijnen moeten grote bedrijven in hun jaarverslag inzicht geven in de impact van hun activiteiten op mens, milieu en samenleving. Organisaties worden geacht duurzaamheidsdoelstellingen te bepalen en daar hun strategie, processen en systemen op in te richten. Zowel voor hun eigen bedrijf als voor leveranciers in toeleveringsketens. De nieuwe CSRD-richtlijnen zijn van toepassing op 75 procent van de Europese economie. Dat zijn duizenden bedrijven in Nederland.

Fundamentele veranderingen

Ubbo van Zessen, partner en Head of ESG bij KPMG: "Het kabinet heeft de ambitie voorop te lopen op klimaat in Europa. Zo is inmiddels aangekondigd dat bedrijven hun CO2-uitstoot voor zakelijk reizen moeten gaan registreren. De invoering van duurzaamheidsmaatregelen vraagt om fundamentele veranderingen in de dagelijkse operatie. Als een bedrijf vandaag besluit een nieuwe vestiging te openen of grondstoffen uit het verre buitenland te halen, is inzicht over de impact daarvan op mens, milieu en samenleving van groot belang."

Het vaststellen van meetbare doelstellingen, strategie en processen en de verzameling van objectieve gegevens voor rapportage is volgens KPMG een intensief proces van samenwerking zowel binnen organisaties als daarbuiten met overheidsinstanties, NGO’s en adviseurs. Van Zessen: "Een betere samenwerking en bewustwording leidt tot benodigde versnelling op weg naar een duurzame economie."

Beursgenoteerde bedrijven

Eerder deed KPMG onderzoek onder de top 25 beursgenoteerde en 25 grootste niet-beursgenoteerde ondernemingen in ons land om te bepalen of deze organisaties voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsmaatregelen van de EU. "Geen enkel Nederlands bedrijf is in staat zowel inzicht te geven in de impact van eigen bedrijfsactiviteiten op mens, milieu en samenleving als in de risico's van de impact van klimaatverandering of teruglopende biodiversiteit op de onderneming; dubbele materialiteit zoals dat heet. Waar CSRD nog een grote onbekende is voor niet-beursgenoteerde bedrijven, is 60 procent van de top 25 beursgenoteerde ondernemingen wel bijna gereed voor duurzaamheidsrapportage-eisen van de EU", aldus KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.