Nieuws

Credit Suisse treft grote schikking in Franse witwaszaak

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft een schikking getroffen van 238 miljoen euro om vervolging te voorkomen voor het witwassen van geld en belastingfraude in Frankrijk. De schikking werd maandag goedgekeurd door een rechtbank in Parijs.

Het akkoord omhelst een boete van 123 miljoen euro en 115 miljoen euro aan schadevergoeding en rente voor de Franse staat.

Credit Suisse zegt dat het de schikking had bereikt "om een ​​erfeniskwestie op te lossen in verband met een onderzoek naar historische grensoverschrijdende private-bankdiensten". Het bankconcern voegt daaraan toe dat de schikking "geen erkenning van strafrechtelijke aansprakelijkheid inhoudt".

Uit een onderzoek dat in 2016 werd gestart kwam naar voren dat vijfduizend Fransen geheime rekeningen hadden bij Credit Suisse. Daardoor bleef 2 miljard euro verborgen. Volgens de rechter spraken bankiers van de bank af met klanten in luxe Franse restaurants en hotels, zodat de klanten niet gezien zouden worden bij bankkantoren.

Credit Suisse werd onlangs ook al veroordeeld door een Zwitserse rechtbank omdat drugshandelaren tussen 2004 en 2008 ongestoord geld konden witwassen via de bank. De Amerikaanse justitie onderzoekt eveneens of Credit Suisse klanten hielp met het verbergen van hun bezittingen voor de autoriteiten om zo minder belasting te hoeven betalen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.