Nieuws

ABN Amro winnaar Kristalprijs 2022

ABN Amro is de organisatie met het beste mvo-verslag rondom het thema mensenrechten. Daarmee is de bank winnaar van de Kristalprijs 2022.

Dat is bekendgemaakt tijdens het hybride Kristalevent in de Prodentfabriek in Amersfoort. ABN Amro scoorde volgens de Kristaljury hoog op alle criteria. Zo is in de verslaglegging van de bank sprake van een zeer duidelijk beleid en verantwoording over hoe en waar mensenrechten belegd is binnen de organisatie.

Andere aspecten waar ABN Amro op uitblonk waren onder meer het due diligence proces en communicatie over mensenrechten richting externe stakeholders. De bank publiceert een losstaand mensenrechtenrapport, gebaseerd op een internationaal erkende mensenrechtenrapportagerichtlijn (UNGP-standaarden), waarover ook assurance is ontvangen.

Grote diversiteit onder nominaties

Op de plekken twee en drie voor de Kristalprijs stonden Philips en Unilever. Alle drie de organisaties zijn in de ogen van de Kristaljury een inspiratie voor andere organisaties en sectoren, als het gaat om hun omgang met mensenrechten.

In totaal waren achttien zeer diverse organisaties genomineerd voor de Kristalprijs 2022: van kleinere tot grotere, multinationale organisaties, uit een variëteit aan sectoren en complexiteit in bedrijfsmodellen en ketens. De genomineerde organisaties hebben laten zien dat zij in Nederland een voorbeeld willen zijn op het gebied van mensenrechten en tegelijk open staan voor de feedback van het Panel van Deskundigen en de Kristaljury.

Transparantiebenchmark 2023

In 2023 jaar wordt de Kristalprijs zoals iedere twee jaar uitgereikt op basis van de Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Naast de vaste onderzoeksgroep van de Transparantiebenchmark zijn andere bedrijven uitgenodigd om vrijwillig deel te nemen aan de benchmark en zo te werken aan het verbeteren van hun mvo-verslaglegging, aldus de organisatie.

Het jaarlijkse Kristalevent wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in opdracht van het ministerie van EZK en in samenwerking met de NBA. Het juryrapport 2022 is beschikbaar via de website van de RVO.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.