Nieuws

Bank mag vertrouwen op notarisverklaring bij anti-witwascontroles

Banken zijn bij anti-witwascontroles verlost van een dilemma rond rekeningen van notariskantoren. Ze mogen voortaan afgaan op een verklaring van de notaris over zijn of haar eigen anti-witwasonderzoek.

Om witwassen of de financiering van terrorisme tegen te gaan, zijn banken verplicht na te gaan wat de herkomst is van het geld dat op rekeningen van cliënten staat. Maar vanwege de geheimhoudingsplicht is dat lastig bij zogeheten derdengeldrekeningen van notariskantoren, waar geld op staat dat niet van de notaris of het kantoor zelf is. 

Daarom is besloten dat de bank niet langer zelf onderzoek hoeft te doen naar het geld op zulke derdengeldrekeningen, maar mag vertrouwen op een verklaring die een notaris daarover zelf afgeeft. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). 

Overleg

De verklaring van de notaris bevat feitelijke informatie over het Wwft-cliëntenonderzoek dat de notaris heeft uitgevoerd. De inhoud van de verklaring is afgestemd met het ministerie van Financiën en DNB. Notarissen moeten, elke keer dat ze zo'n verklaring afgeven, dit melden bij het BFT.

De afspraak is het resultaat van overleg van de NVB met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Financiën, het Bureau Financieel Toezicht (BFT) en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). 

Er is banken veel aan gelegen om te voldoen aan wettelijke eisen voor het tegengaan van witwassen. "Als kan worden voorkomen dat crimineel vermogen in onze legale structuren terecht komt, wordt de macht en invloed van criminelen op onze samenleving en rechtsstaat beperkt en de integriteit en veiligheid van het financiële stelsel geborgd", aldus de NVB.

Wegens tekortkomingen bij controles op mogelijke criminele geldstromen troffen grote banken eerder schikkingen van honderden miljoenen euro's met het Openbaar Ministerie

Bron: ANP/NVB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.